Foto de portada: pacients en el programa de recuperació d'olfacte al Taulí. Autor: cedida

El Taulí inicia un programa de rehabilitació per recuperar l’olfacte

El Parc Taulí ha creat un programa de vuit setmanes de durada amb pacients que pateixen la pèrdua d’olfacte, una de les seqüeles menys valorades de la Covid. Els professionals sanitaris comenten que “els pacients aprenen mecanismes per identificar noves olors i adaptar-se a una nova realitat”.

Moltes de les persones que van passar la Covid-19 perdien l’olfacte durant la malaltia i després la recuperaven, però hi ha una part de la població que encara pateix l’anòsmia o pèrdua d’olfacte. L’olfacte forma part d’un dels cinc sentits essencials que té la persona. Un dos per cent mundial neix sense ell i, segons els professionals del Taulí, “és una de les seqüeles menys valorades de la pandèmia”.

Així doncs, la Dra. Alda Cardesín i la Dra. Aina Sansa amb Elios Yuste i el seu equip d’infermeria d’otorrinolaringologia han desenvolupat un programa integral de rehabilitació olfactiva. Aquest tindrà una durada de vuit setmanes i la faran quatre pacients seleccionats, que participaran en quatre sessions individuals i quatre grupals. Les trobades seran personalitzades i el personal mèdic adaptarà cada exercici a les necessitats que presenti el pacient.

Els professionals del Taulí, que han creat el programa de recuperació sensorial. Autor: cedida.
Els professionals del Taulí, que han creat el programa de recuperació sensorial. Autor: cedida.

L’infermer, expert en rehabilitació sensorial, Elios Yuste ha valorat el programa.

“Les activitats proposades als pacients no només milloren la seva capacitat olfactiva; sinó que també, integren aquest entrenament en la seva vida quotidiana. Aquest fet té un impacte directe i positiu en la seva qualitat de vida”, ha comentat Yuste.

Es tracta d’un programa innovador perquè cada sessió està enfocada a estimular els receptors olfactius, mitjançant diverses olors, que ajuden a facilitar la regeneració neuronal i l’adaptació neuronal. La Dra. Cardesín ha explicat la dinàmica dels entrenaments olfactius que han demostrat en molts casos que recuperen gran part d’aquest sentit.

“Agafem un patró d’olors i amb les olfactometries de cada pacient, personalitzem les olors que a aquella persona l’aniran millor i pitjor per rehabilitar-se. En les sessions individualitzades els fem tests olfactius i emocionals, per saber com els afecta aquesta mancança. I, en les sessions grupals, es comparteixen experiències i s’ofereixen recursos per adaptar-se al seu dia a dia”.

A més a més de poder aconseguir la recuperació de l’olfacte, les sessions també serveixen per fer un procés d’adaptació i acceptació de què ha passat, ja que “els pacients aprenen mecanismes per identificar noves olors i adaptar-se a una nova realitat”.

Actualment, s’han realitzat dos programes de rehabilitació sensorial, que l’organització considera “un èxit”. Una de les pacients que ha participat en el Taulí és l’Amparo, que feia mesos que no percebia les olors i havia deixat de cuinar per no detectar aliments en mal estat. Ara, ja ho pot tornar a fer com abans.

Els experts comenten que el programa persegueix dos objectius: per una banda, fer valdre el gran impacte que té l’olfacte a la vida de les persones i, per altra banda, oferir una solució als pacients que pateixen la pèrdua d’olfacte.

Foto de portada: pacients en el programa de recuperació d’olfacte al Taulí. Autor: cedida

Els comentaris estan tancats