Pacient a l'hospital Parc Taulí. Autor: ACN

Alerten de greus mancances en la gestió de la sèpsia, que causa 4.000 morts a l’any a Catalunya

Més d’un miler d’hospitals han estat objecte d’un estudi publicat a l’American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine amb col·laboració de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT). Les conclusions alerten de mancances de la direcció i gestió de la sèpsia als hospitals europeus. No és qualsevol malaltia. Provoca més de 11 milions de morts anuals, segons les dades de Global Sepsis Alliance. Aterrant la xifra a Catalunya, es calcula que cada any moren 4.000 persones de sèpsia (10 al dia de mitjana). El doctor Antoni Artigas, de l’I3PT, ha liderat l’estudi a Catalunya.

La investigació, que ha comptat amb un grup d’experts internacional, ha analitzat l’atenció a pacients amb sèpsia als hospitals i detallar el grau de compliment de les recomanacions i avaluar la gestió i disponibilitat de la infraestructura hospitalària per atendre aquests casos. L’estudi ha aplegat més d’un miler d’hospitals de 69 països, majoritàriament europeus.

Antoni Artigas, líder de l'estudi sobre la sèpsia a Catalunya. Autor: Cedida
Antoni Artigas, líder de l’estudi a Catalunya. Autor: Cedida

Pel que fa la participació de Catalunya en l’estudi, l’investigador de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) Antoni Artigas ha encapçalat l’anàlisi del grup de recerca al territori català. En paraules seves, el focus de l’estudi han estat els programes dels hospitals per a la detecció precoç de la malaltia, l’aplicació del tractament, la disponibilitat de la infraestructura, així com també els components essencials en el pla de la sèpsia als hospitals.

Conclusions de l’estudi

L’estudi indica que cal millorar l’atenció de la sèpsia al món, a banda d’implementar més programes de qualitat i protocols per reduir les elevades taxes de mortalitat de la malaltia. La recerca assenyala que només el 54 per cent dels serveis d’urgències i el 48 per cent de les plantes hospitalàries realitzen cribatges regulars per identificar-la. D’altra banda, relatives a les UCI, només el 62 per cent.

De la mateixa forma, la gestió estandaritzada està implementada en un 57 per cent en urgències, 45 per cent a planta i un 70 per cent a les UCI. Segons apunta Artigas, els resultats posen de manifest que hi ha un marge de millora en gran part dels hospitals europeus. Així mateix, afegeix que calen més reforços per part dels agents per oferir una millor atenció.

Futures investigacions

Sota la coordinació d’Artigas, s’ha iniciat una nova investigació que compara les estratègies de gestió de la sèpsia als hospitals de Catalunya, respecte els dels països de la Unió Europea.

Foto de portada: un pacient a l’hospital Parc Taulí. Autor: ACN

Els comentaris estan tancats