La realitat virtual podria escurçar l’estada dels pacients a l’UCI

Els pacients de l’UCI podrien recuperar-se abans d’hora gràcies a un nou dispositiu que funciona amb realitat virtual. De moment, només s’ha provat amb un grup de malalts del Taulí, però d’aquí a dos anys podria rebre la certificació mèdica i ser una eina més a la Unitat de Cures Intensives. La seva funció és reduir les seqüeles cognitives i de mobilitat sense aparells que puguin irritar l’usuari, com podrien ser ulleres o comandaments a distància. L’empresa Eodyine n’ha fet una demostració pràctica a l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT).

El dispositiu presentat aquest dimecres a l’I3PT, el centre d’investigació de l’Hospital Parc Taulí, estimula la neurorehabilitació del pacient a través de quatre programes diferents; cada un amb una activitat diferent a fer i, en tots els casos, amb un nivell de dificultat adaptat a l’usuari. Es tracta d’una pantalla de realitat virtual, però que funciona sense materials complementaris. Els sensors del dispositiu capten la mà de la persona en qüestió i aquesta s’empra com un equivalent al ratolí de l’ordinador o com un comandament a distància. Tot plegat és un projecte desenvolupat per l’empresa Eodyine que ha comptat amb el suport de l’Hospital Parc Taulí per posar-lo en pràctica.

“És un aplicatiu que utilitza la visió per computador per captar la capacitat de mobilitat dels pacients i, després, proposar-li diversos exercicis que d’alguna manera facin recuperar les seves capacitats de coordinació motora, de retenció, de memòria… i altres aspectes que a vegades queden afectats en els malalts quirúrgics i en els que estan a l’UCI”, explica el conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos.

A tall d’exemple, una de les proves consisteix a tocar tots els peixos que apareixen a la pantalla i, una altra, de major complexitat, a refer a la inversa l’ordre amb què s’il·luminen quatre elements. El projecte Enric (Early Neurocognitive Rehabilitation in Intensive Care; Primerenca Rehabilitació Neurocognitiva a Cures Intensives, en anglès), de l’Hospital Parc Taulí, ha posat en pràctica l’aplicació ideada per Eodyine i el CEO de l’empresa, Santiago Brandi, en destaca el tret diferencial.

“Són pacients que acostumen a estar intubats, estressats o bastant delicats. Per tant, no es poden utilitzar els mètodes tradicionals de rehabilitació, com cascs o ulleres, per risc d’asèpsia i per no estressar el pacient. Per això hem buscat la manera de detectar els moviments del pacient a distància, sense col·locar-li res a sobre”.

El pròxim pas per convertir aquest dispositiu en un producte final és aconseguir la certificació i l’avaluació de l’impacte clínic per constatar l’eficàcia d’aquest; procés que es podria allargar uns dos anys. De moment, compta amb el suport del Taulí i de la Generalitat, qui hi invertirà 70.000 euros. La neuropsicòloga i investigadora d’I3PT, Sol Fernández, assegura que és “viable” i “segur” després d’analitzar els resultats preliminars en més d’una desena de pacients. Segons els seus càlculs, l’ús d’aquesta eina de realitat virtual podria escurçar l’estada a l’UCI més de 24 hores.

Foto portada: demostració pràctica de l’aparell de realitat virtual creat per Eodyine. Autor: Izan Vizuete.

Comments are closed.