Estiu 2003. L’hospital Parc Taulí de Sabadell posa en marxa la Unitat de Salut Internacional i Consell al Viatger després de detectar un canvi de tendència a l’hora de viatjar. Bitllets d’avió més barats. Més viatges internacionals. Nous destins. I noves necessitats. Va ser la primera unitat d’aquest tipus al Vallès Occidental. Compleix aquest agost 20 anys atenent entre 2.000 i 3.000 viatgers anuals.
La unitat va ser posada en marxa pel doctor Bernat Font, dins el Programa Poblacional de Malalties Infeccioses. Font va “observar un canvi de tendència de la població a l’hora de viatjar i la necessitat d’un servei específic sobre medicina tropical”, expliquen fonts de l’hospital. Quatre anys després ja havien atès prop de 3.000 persones. L’increment va seguir fins la pandèmia, amb un topall màxim de 2.700 persones l’any 2019.
“Amb la pandèmia hi va haver una baixada de visites [800 visites l’any 2020], però l’any passat ja es va recuperar la demanda d’informació, per la unitat hi van passar uns 2.000 viatgers. I aquest any, podem confirmar que s’ha recuperat la normalitat”, assegura la coordinadora de la unitat, Luisa Machado.
En aquestes dues dècades, la unitat ha evolucionat. Abans se centraven molt en la visita abans del viatge, bàsicament en la vacunació, i ara també en el seguiment posterior. La vacunació contra malalties tropicals, per exemple, és un dels punts forts. Per exemple, la vacuna contra la febre groga és obligatòria per entrar a l’Àfrica subsahariana. Les vacunes de l’hepatitits A o del tifus també són molt posades. La unitat també dona consells sobre les picades d’insectes per prevenir la malària o altres malalties, sobre el consum d’aigua o de menjar al carrer.
El perfil d’usuari de la unitat és un viatger d’entre 25 i 40 anys que viatja a l’Àfrica negra (Kenya, Tanzània), Centreamèrica i Sudamèrica o el sud-est asiàtic (Vietnam, Cambodja, Tailàndia…).
Foto portada: l’equip de professionals que forma part de la unitat. Autor: cedida.