La Fundació Secretariado Gitano (FSG) ha celebrat aquest dimecres una jornada sobre formació i ocupació al Casal Pere Quart. L’esdeveniment ha reunit representants de diferents institucions i ha servit per valorar l’avenç dels programes d’inserció laboral de l’entitat. “La formació i un lloc de feina amb bones condicions són els dos pilars que ens garanteixen la igualtat per a les persones més vulnerables”, exposa Jairo Jiménez, coordinador local de la fundació.
Arantza Fernández, subdirectora general d’ocupació, ha apuntat que un dels objectius en aquest àmbit és reduir l’abandonament escolar i fomentar que els joves gitanos s’incorporin al mercat laboral. “Més del 60 per cent de la població gitana té menys de 30 anys i les taxes de desocupació són molt altes”, ha detallat. Segons els estudis de la fundació, les dades s’accentuen en el cas de les dones. “Les enquestes ens mostren que hi ha molts casos de dones que voldrien treballar però que queden fora del món laboral perquè pensen que ningú les voldrà contractar, és un dels reptes que hem d’abordar”, ha assenyalat.
En aquest context, Fernández ha fet referència a la formació amb noves tecnologies, que cada vegada són més presents en els entorns de treball. “És important que la població gitana pugui beneficiar-se de la digitalització i que no sigui una causa d’exclusió“, ha argumentat. Així mateix, Fernández ha parlat dels possibles beneficis del Pla d’Ocupació de la Població Gitana, aprovat recentment pel govern espanyol, que contempla acords amb empreses i incentius per a la contractació, entre altres accions. “Posa el focus especialment en els joves i les dones”, ha explicat.
25 anys del programa Acceder
Una de les eines que té el Secretariado Gitano per afavorir la inserció laboral és el programa Acceder, que tot just ha arribat als 25 anys de vida. Segons ha detallat la directora de FSG a Catalunya, Carme Méndez, es tracta d’un projecte que té com a objectiu obrir les portes del món laboral i de la formació a persones gitanes que sovint es troben en risc d’exclusió social. “En general, el balanç que fem és positiu, veiem que hi ha hagut una evolució”, destaca Méndez.
En clau local, Jiménez informa que durant el 2024 es van atendre a Sabadell més de 1.200 persones a través d’aquest servei. “És molt significatiu veure l’esforç de persones que volen canviar la seva realitat”, ha valorat. Així mateix, ha explicat que un dels aspectes més rellevants del programa és l’atenció individualitzada, ja que s’adapten els recursos a la situació de cada persona o família per obtenir els millors resultats possibles.
Suport institucional
Pel que fa als representants institucionals, tant Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell, com el secretari d’empresa de la Generalitat, Pol Gibert, han posat en valor la tasca de les entitats i la col·laboració amb les administracions. “Ens comprometem a continuar donant suport a les iniciatives d’ocupació de qualitat, però també altres iniciatives de la fundació que puguin anar sorgint”, ha dit. Finalment, l’alcaldessa ha fet una crida a l’empatia de la societat, especialment amb els col·lectius més vulnerables, per acabar amb els prejudicis i les desigualtats.
Foto de portada: Méndez i Jiménez, aquest dimecres. Autor: Jordi M