Foto portada: els jutjats de Sabadell. Autor: ACN.

Les sentències en català, testimonials a Sabadell: només un 2,3%

El 2024 ha estat l’any amb menys percentatge de sentències judicials en català en tot el segle XXI (6,56% del total), i en el conjunt de segle el percentatge és de l’11,8%. En el cas dels jutjats de Sabadell -que inclou l’àrea d’influència de la ciutat-, el català a les sentències és testimonial i es queda en el 2,3 per cent (només 122 de 5.220).

Així, l’any passat es van redactar als jutjats catalans 19.385 sentències en llengua catalana, lluny de les xifres del 2004 o 2005, quan es van superar les 40.000 i el percentatge arribava al 20 per cent gràcies a incentius econòmics. Són dades del Departament de Justícia facilitades a l’ACN a través d’una petició de transparència. Alguns jutges i advocats coincideixen a dir a l’ACN que la causa principal és la falta de formació en català del personal judicial i dels lletrats, i proposen diverses solucions, com, per exemple, tornar a incentivar econòmicament l’ús del català en la justícia.

A l’àrea metropolitana de Barcelona, les sentències en català són pràcticament inexistents, amb percentatges que no arriben ni a l’1 per cent als partits judicials de L’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Gavà, Esplugues de Llobregat (cap en català), Martorell, Rubí, Sant Boi de Llobregat o Santa Coloma de Gramenet. L’excepció seria Barcelona ciutat, que arriba al 7 per cent, per sobre de la mitjana. A tota la demarcació de Barcelona, sense la capital i l’Hospitalet, el percentatge arriba al 5,65%. A Sabadell es queda en el 2,3 per cent. A Terrassa, una mica millor: un 3,1 per cent.

A la resta de Catalunya hi ha molta disparitat. En conjunt, de les vegueries en què la Generalitat divideix l’administració de justícia catalana, només les comarques gironines arriben al 10%. A Lleida no s’arriba al 9%, a l’Ebre es queden per sota del 7,5%, i a Tarragona, amb prou feines se supera el 3%.

Català al torn d’ofici

Des de fa uns anys, el Departament de Justícia té un pla per fomentar el català en les actuacions dels advocats del torn d’ofici, i paga un extra als que fan servir el català, que actualment són gairebé 1.500, una quarta part dels 6.000 advocats d’ofici de tot Catalunya. Es va posar en marxa el 2017, però va quedar suspès el 2018 per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i la intervenció de la Generalitat per part del govern espanyol. Fins a l’any 2021 no es va recuperar el pla. El primer any, la Generalitat hi va dedicar 144.000 euros, mentre que el 2024 es van superar els 400.000.

El 2017 hi havia 1.490 inscrits, el 21,2 per cent dels advocats del torn d’ofici. La xifra va baixar el 2021 fins a 1.041 inscrits, el 16 per cent, i va anar pujant fins als 1.469 inscrits l’any passat. A Sabadell la xifra és de l’11 per cent.

El departament de Justícia ha explicat a l’ACN que està preparant diverses mesures per fomentar el català a l’administració de justícia que, previsiblement, presentarà públicament en les pròximes setmanes.

Foto portada: els jutjats de Sabadell. Autor: ACN.

Els comentaris estan tancats