Foto portada: la terrassa de l'hotel Urpí, a La Creu Alta, en una imatge d'arxiu. Foto: cedida.

Sequera: noves restriccions a la vista

Les piscines privades, d’hotels i balnearis no es podran reomplir quan entri en vigor l’emergència al sistema Ter-Llobregat, però es permetran les esportives amb algunes limitacions. Aquesta és una de les modificacions del Pla Especial de Sequera que el Govern ha aprovat aquest dimarts, que es prepara així per quan s’entri en aquest escenari les properes setmanes. L’executiu ajorna la posada en marxa de noves granges i hotels, així com restriccions a les dutxes de les instal·lacions esportives. En la fase 3 de l’emergència, la més restrictiva, gimnasos i clubs esportius hauran de tancar les dutxes.

El passat mes de desembre el titular d’Acció Climàtica, David Mascort, ja va avançar que el Govern modificaria algunes de les restriccions que el Pla Especial de Sequera preveu per a la fase d’emergència i que, a més, n’afegiria de complementàries, com la moratòria a noves activitats ramaderes, industrials o turístiques que fan un ús intensiu d’aigua, com ara granges, hotels o càmpings.

Foto portada: la font del Passeig, tancada per sequera des de la seva inauguració, al novembre de l'any 2022. Autor: J.d.A.
La nova font del Passeig, tancada per sequera des de la seva inauguració, al novembre de l’any 2022. Autor: J.d.A.

Totes les mesures aprovades aquest dimarts entraran en vigor un cop es decreti l’emergència al sistema Ter-Llobregat. Ara es preveu que això succeeixi a finals d’aquest mes o principis de febrer. El Pla Especial de Sequera preveu tres nivells d’emergència que s’aniran decretant en funció de l’evolució de les reserves d’aigua: fase 1, a principis de febrer, fase 2 i la fase més restrictiva o fase 3.

Les modificacions aprovades aquest dimarts afecten els gimnasos i clubs esportius amb piscina o camps de gespa destinats a l’esport federat.

Piscines esportives

En fase d’emergència 1, és a dir, la més imminent, les piscines cobertes que estiguin incloses en el cens d’equipaments esportius de la Generalitat es podran reomplir sempre que es redueixi el consum d’aigua de la resta d’instal·lacions. Les piscines esportives descobertes destinades a l’ús de l’esport federat, només podran mantenir-se obertes si el centre tanca les dutxes per compensar el consum, ja que, segons ha apuntat l’executiu, l’aigua d’aquestes s’evapora molt més fàcilment.

Autora: Lucía Marín.
La piscina exterior del CN Sabadell, principal entitat aqüàtica del país, fa un temps. Autora: Lucía Marín.

Les piscines privades, les comunitàries, les dels hotels o balnearis no es podran reomplir ja a la fase 1, és a dir, d’aquí a un mes aproximadament.

En fase d’emergència 2, si un centre esportiu vol reomplir la piscina, les dutxes de les instal·lacions s’hauran de tancar.

El Govern mantindrà algunes excepcions: piscines destinades a l’ús terapèutic ubicades en hospitals, residències, centres d’educació social o piscines d’aigua de mar que no estan connectades a la xarxa.

Camps de gespa

D’altra banda, en el cas dels camps de gespa destinats a l’esport federat, es permetrà el reg en les fases 1 i 2 només amb aigua regenerada o freàtica que no competeixi contra l’abastament domiciliari. En la fase 1, l’aigua que es gasti s’haurà de compensar amb altres mesures d’estalvi dins les instal·lacions. En la fase 2, les dutxes s’hauran de tancar si es vol regar.

I els arbres, els parcs i les zones verdes?

En la fase d’emergència 1 i 2 es permetrà el reg de l’arbrat públic, només amb aigua regenerada o freàtica, per evitar l’estrès hídric i que els arbres caiguin o morin, ja que es vol preservar també el seu ús com a refugis climàtics de cara a l’estiu. Pel que fa les fonts ornamentals, llacs artificials, i altres elements d’ús estètic d’aigua, en emergència quedarà prohibit l’ompliment total o parcial, a no ser que siguin un refugi de fauna en perill d’extinció.

Què passarà en la fase 3?

El Govern ordenarà el tancament de les dutxes de totes les instal·lacions esportives i, a més, quedarà prohibit regar els camps de gespa així com omplir o reomplir les piscines d’aquestes instal·lacions.

Sense dutxes a les platges, festes d’escuma ni pistes de gel

En la mateixa línia, el Govern prohibeix l’ús de les dutxes de les platges. L’executiu prohibirà les pistes de gel o les festes d’escuma. Quedarà prohibida la neteja de qualsevol tipus de vehicle, excepte en establiments amb sistemes de recirculació de l’aigua.

Moratòria a noves granges, hotels o càmpings

Més enllà de les restriccions ja estipulades pel Pla de Sequera en la fase d’emergència, el Govern ha aprovat altres mesures complementàries. Una d’elles és la moratòria a noves activitats ramaderes, industrials o turístiques que fan un ús intensiu d’aigua, com ara granges, hotels o càmpings, un cop s’entri en emergència.

El control, dels ajuntaments, que podran restringir més si ho volen

En relació amb el control del consum d’aigua de tots els establiments, Mascort ha recordat que el “responsable” de controlar el compliment de les restriccions és el titular del servei que subministra l’aigua, que són els ajuntaments.

Es manté la xifra de 200 litres per habitant i dia, una quantitat que pot baixar fins els 160 litres en cas d’emergència extrema.

Els ajuntaments poden establir limitacions o prohibicions addicionals a l’ús de l’aigua en instal·lacions esportives, públiques o privades i en espais lúdics. Les entitats prestadores del servei d’abastament d’aigua, és a dir, les empreses, poden reduir la pressió de l’aigua i fins i tot tallar la prestació del servei. El Govern podrà establir excepcions puntuals a les limitacions o prohibicions per raons d’interès públic.

Mascort recorda que es tracta de la sequera “més intensa”. Ha assegurat que “si no ho haguessin fet” la situació de sequera seria molt pitjor.

“Quan teníem els embassaments al 70 per cent alguns ens deien que no calien les restriccions, però gràcies a això hem allargat 14 mesos l’entrada en emergència”, ha subratllat.

El Govern també ha encarregat al departament d’Interior que comenci a preparar el Procicat per si cal activar-lo en cas de risc de desabastament per a la ciutadania.

Informació relacionada:

Foto portada: la terrassa de l’hotel Urpí, a La Creu Alta, en una imatge d’arxiu. Foto: cedida.

Comments are closed.