Recollida d'objectes voluminosos, SMATSA. Aquest dimarts a la zona Nord. Autora: Lucia Marin

Una tarda recollint objectes voluminosos

  • El servei de voluminosos va recollir l’any 2021 més de 636.000 objectes del carrer. L’Ajuntament hi destina 1,4 milions d’euros a l’any.
  • El 90 per cent dels mobles i estris recollits es deixen el carrer sense avisar el servei, tal com pertoca segons les ordenances.

No tot el que s’ha de llençar pot anar al contenidor, i els mobles són una d’aquestes excepcions. Malgrat que sigui habitual trobar sofàs, taules o armaris en aquests trams de la vorera, les ordenances municipals insten a trucar als Serveis de Medi Ambient (SMATSA) per acordar una hora i un punt de recollida. Tres camions i una furgoneta surten dues vegades diàries per pentinar tota la ciutat; a la nit i els dies festius, també, però amb menys flota. En total sumen una desena de vehicles al dia. Pugem a un camió d’SMATSA per veure com funciona aquest servei: en una tarda han arreplegat més d’una vintena d’articles de tota mena, des de cadires de fusta fins a prestatgeries de metall.

Són les cinc de la tarda i el camió que s’encarrega de la zona nord passa pel carrer de la Costabona, al barri de la Roureda. Fa tres hores que ha començat la ruta i ja ha fet cinc recollides programades. Aquest és un dels tres equips que ha sortit al segon torn i està coordinat amb la resta de companys: tots ells recorren la ciutat per recollir el màxim d’objectes voluminosos que s’acumulen a la via pública. Primer carreguen els ‘programats’, que són aquells que han acordat amb un veí en concret, i després van a pels ‘abandonats’, que són els que trobem al costat dels contenidors, majoritàriament, descampats o carrers, entre altres.

Objectes voluminosos abandonats a l’avinguda Onze de Setembre. Autora: J. Ramon

És així com amb una certa prioritat recullen una vintena d’objectes entre els treballadors d’SMATSA mobilitzats en el torn de tarda per aquesta funció. Els dos equips restants han fet el mateix a la zona oest (Els Merinals) i el sector Can Puiggener i Torre-Romeu. Al torn de matí, la quantitat d’efectius és la mateixa, però s’encarreguen d’unes altres zones. Una d’elles és el Centre, que en aquest cas fan amb furgoneta enlloc de fer-ho amb camió perquè els carrers són massa estrets. Finalment, a la nit, aprofiten per netejar les zones més repletes, que són Campoamor, Espronceda i el polígon industrial de Can Torres.

Una vegada el camió està ple, aquest descarrega tots els objectes a les instal·lacions d’SMATSA que hi ha a la carretera de Castellar del Vallès. Allí, un altre equip fa el triatge i deriva cada peça (classificada entre fusta, metall, electrodomèstic o runa) a la corresponent empresa gestora. El responsable d’aquest servei, Gerard Jori, apunta que normalment els equips sempre s’encarreguen de la mateixa zona per tenir un bon coneixement del districte i intentar així que un objecte voluminós no romangui més de 48 hores a la via pública.

“Entre els programats i els abandonats acostumen a passar-hi dues hores. Les cinc restants les dediquem a fer un recorregut per cada zona on recollim i anotem tota la resta d’objectes que ens trobem. Això està pensat per fer-ho en dos dies com a màxim i així ens assegurem que cada 48 hores es passa per cada punt. A l’estiu, quan ve Sant Joan, per exemple, o en les onades de calor, intensifiquem aquestes tasques per evitar possibles incendis o casos de xinxes”, explica Jori.

Recollida d’objectes voluminosos, SMATSA. Aquest dimarts a la zona Nord en un moble programat. Autora: Lucia Marin

Segons les dades de l’empresa, l’any passat van sumar un total de 636.973 unitats i, enguany, ja en porten més de 459.000. Gerard Jori apunta, però, que només un deu per cent dels mobles que es llencen es fa de manera legal:

“El 90 per cent es fa de manera il·legal. L’ordenança de l’Ajuntament no permet abandonar objectes o mobles a la via pública. Sincerament, jo crec que hi ha coneixement, però és més còmode deixar-ho a la parada dels contenidors”.

SMATSA recorda que tothom qui vulgui desfer-se de qualsevol objecte voluminós pot trucar gratuïtament al 900 222 234 per concretar el dia i hora de recollida, que serà davant la façana mateix, o dur-lo directament a la deixalleria. Tot i que el catàleg d’articles que es troben és molt divers, Jori destaca que predominen els mobles domèstics i de menjador. Segons fonts municipals, el pressupost per aquest servei actiu 365 dies a l’any és d’1,4 milions d’euros.

FES-TE SUBSCRIPTOR!

Si t’agrada iSabadell, ajuda’ns a créixer i fes-te SUBSCRIPTOR. A més, tindràs avantatges exclusius.

Consulta AQUÍ els avantatges i FES-TE SUBSCRIPTOR ARA, AQUÍ.

Foto portada: recollida d’objectes voluminosos, SMATSA. Aquest dimarts a la zona Nord. Autora: Lucia Marin

Els comentaris estan tancats