La taxa comarcal de tractament de residus és plenament legal, segons la conclusió a la que ha arribat el Síndic Municipal de Greuges, Josep Escartín, en una actuació d’ofici. Però considera que la seva aplicació va contra de l’esperit de la normativa, que és pagar en funció dels residus que es generen. Per tot plegat, el Síndic proposa al govern municipal quatre recomanacions de cara al futur i sobretot no desaprofitar cap oportunitat per anar cap a un sistema més “individualitzat”.
Escartín va rebre a finals de l’any passat una allau de queixes i reclamacions al voltant de la taxa comarcal de residus, en molts casos provinents de la Plataforma Ciutadana Contra la Taxa de Residus, que l’ha obligat a prendre posició, més enllà de la primera actuació d’ofici que va fer l’any passat, en la que va considerar que s’havia agrejat la ciutadania per “falta de diligència” en la informació, les notificacions i els terminis de recaptació (més info: “Cal aturar els terminis de la taxa de residus“).
Ara, però, Escartín ha anat al fons normatiu. Considera que s’ha aplicat de forma legal. Bàsicament perquè s’ha aplicat en una de les interpretacions possibles la Directiva Europea sobre Residus, del 2018, i la Llei estatal de residus i per una economia circular, del 2022. En el cas sabadellenc, en la interpretació més bàsica: un sistema elemental “del que hem d’allunyar-nos progressivament”. Però l’única aplicació possible al tenir contenidors oberts.

No obstant, el Síndic considera que no s’ha respectat el “veritable esperit” de la normativa, perquè el sistema no dona resposta al “pagament per generació”. Escartín considera que cal disposar de models que permetin identificar els usuaris i els seus hàbits de reciclatge.
El Síndic és plenament conscient que a Sabadell a hores d’ara això és materialment impossible. No es pot fer gaire més que repartir el cost del servei entre els contribuents. Escartín veu una “oportunitat” a mig termini per fer “petites passes que ens acabin portant al bon camí”. L’any 2027 acaba la concessió de l’empresa de recollida i tractament de residus i ell hi veu una ocasió per incloure en el nou contracte elements com la modificació del sistema de recollida, l’aposta per proves experimentals i fer sondejos i enquestes ciutadanes. Escartín creu que cal aconseguir que la ciutadania de Sabadell prengui consciència que cal una correcta gestió dels residus.
En aquest sentit, aporta quatre recomanacions a l’Ajuntament.
- Aprofitar el temps per investigar quin seria el millor sistema a implantar dins tots els disponibles actualment.
- Revisar si el mètode escollit és el més adient o si es pot modificar per algun altre que s’adapti millor al nou panorama.
- Ampliar la informació pertinent i necessària perquè la ciutadania entengui correctament l’esperit de la taxa i sobretot com es fonamenta el pagament.
- Aprofitar totes les oportunitats per anar cap a un sistema més “individualitzat” o “avançat” que sí compleixi l’esperit de la norma.
L’actuació d’ofici del Síndic ara està en la teulada del govern municipal, que té dos mesos per emetre una resolució acceptant totalment o parcial, o bé rebutjant l’escrit d’Escartín.
Foto portada: manifestació contra el nou tribut comarcal, el passat mes de juny. Autor: David Jiménez.