Membres de la Creu Roja atenent a una refugiada

Un any de refugiats ucraïnesos a Sabadell

  • Durant la primavera de l’any passat, Sabadell va rebre persones de 90 nuclis familiars procedents d’Ucraïna.
  • Segons dades de l’Ajuntament, 173 persones procedents d’Ucraïna s’han donat d’alta -i es mantenen al registre- des de l’inici de la guerra.

Aquest divendres s’ha complert un any de l’inici de la guerra d’Ucraïna. El 24 de febrer de 2022 les tropes russes van executar els primers atacs a territori ucraïnès, desencadenant un conflicte bèl·lic que dotze mesos després continua sense veure un final pròxim. Com a conseqüència, més de vuit milions de persones han deixat les seves cases per refugiar-se a Europa, segons dades de l’ONU. Sabadell n’ha acollit una petita part. Repassem les dades.

Uns dies després dels bombardejos inicials, van començar a arribar els primers refugiats ucraïnesos a la ciutat. Alguns d’ells, com va ser el cas de Liudmila Polischuk, van aprofitar que tenien família aquí per instal·larse amb ells. A mesura que anaven passant les setmanes, el nombre de desplaçats va créixer significativament. Entre els mesos de març i maig, de fet, Sabadell va rebre 90 nuclis familiars provinents d’Ucraïna, segons dades de l’Ajuntament.

Nen d’Ucraïna amb dos gossos de teràpia. Autor: cedida

Xavier Biosca, referent del grup satèl·lit de Sabadell i Barberà del Vallès de la Creu Roja, explica que han assistit aproximadament a 1.000 ucraïnesos entre les dues poblacions vallesanes, comptant aquells que han anat marxant a altres indrets i els que han optat per quedar-se. Al principi, relata, l’assistència que oferien es basava en facilitar l’accés a aliments, medicina i recursos bàsics. Ara, en canvi, se centren sobretot a donar suport en temes com la cerca de feina o el lloguer d’habitatge.

“Poc a poc el nombre de refugiats atesos a la fase d’emergència a la ciutat ha baixat, perquè les persones han passat a altres fases de l’itinerari del sistema d’acollida, han tornat al seu país o han començat a fer vida autònoma”, diu Biosca. Ara, declara, hi ha al voltant d’unes 150 persones acollides als hotels de Sabadell i Barberà.

Tot i que el perfil d’edat de les persones desplaçades ha estat molt variat, els infants formen un percentatge molt alt dels refugiats que han arribat a la ciutat. Fins al mes de novembre, moment en el qual es deixa de fer un registre oficial, havien vingut a Sabadell 112 menors procedents d’Ucraïna, segons informa l’Ajuntament. D’aquests, 15 van venir sense els seus pares i han estat vivint amb famílies d’acollida sota la tutela de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).

Més d’un centenar de refugiats actualment

L’evolució de la guerra ha fet que la situació dels refugiats hagi canviat amb el pas dels mesos. Cal tenir en compte que les famílies que han vingut a Catalunya encara no haurien rebut les ajudes econòmiques que va prometre l’Estat i que posteriorment va cedir a les comunitats autònomes, d’acord amb la informació de la CCMA. Així doncs, la necessitat d’ingressos i d’adaptar-se a la seva nova realitat hauria fet que moltes persones es moguessin del seu destí inicial en busca de treball.

Degut a aquesta casuística, saber la xifra exacta de refugiats ucraïnesos que actualment viu a Sabadell és molt complicat. Segons dades de l’Ajuntament, un total de 173 persones procedents d’Ucraïna s’han donat d’alta -i es mantenen al registre- des de l’inici de la guerra.

Més info:

Foto de portada: Membres de la Creu Roja atenent a una refugiada. Autor: cedida.