Vigília de Barcelona Animal Save a Sabadell, aquest diumenge a la tarda davant l'escorxador. Sutora: J. Ramon

Vigília vegana a les portes de l’escorxador

  • Les vigílies són actes de protesta que fa el grup Barcelona Animal Save: es col·loquen en un punt estratègic per aturar camions que transporten animals i els demanen uns minuts per dur a terme la seva acció.
  • L’objectiu de les vigílies és doble: per una banda, volen difondre contingut audiovisual que mostri el perquè de la seva denúncia; i, per l’altra, volen mostrar el seu afecte pels animals.

El moviment antiespecista Barcelona Animal Save ha organitzat una vigília a l’escorxador de Sabadell per mostrar el seu rebuig a l’explotació animal. Una quinzena de persones, la majoria veganes, ha acudit a la crida d’aquest diumenge i algunes d’elles també han fotografiat l’interior de l’establiment des de les reixes. En tres hores, de 17:30 a 20:30 hores, hi han anat dos camions: el primer no ha cedit a la seva petició d’aturar el vehicle per poder estar en contacte amb els animals que transportava, que en aquest cas eren vaques; però el segon, sí.

Una quinzena de persones, algunes de Sabadell i la majoria veganes, s’han concentrat davant l’entrada de l’escorxador, a la Zona Hermètica, per aturar un parell de camions carregats de vedells i demanar-los uns minuts per estar en contacte amb els animals. Els organitzadors del grup, Miguel Ángel Polo, Delfina Toso i José Maria Abarca, han intentat negociar amb els camioners, tot i que només han tingut sort amb l’últim. Quan aquest ha parat el camió, el activistes han aprofitat per donar aigua amb tuppers als animals i acariciar-los durant cinc minuts. La vigília, però, també ha servit per sensibilitzar a les 8.000 persones que segueixen Barcelona Animal Save a Instagram a través de les fotografies que han difós per aquesta i altres xarxes socials.

Vigília de Barcelona Animal Save a Sabadell, aquest diumenge a la tarda davant l'escorxador. Autora: J. Ramon
Activistes de Barcelona Animal Save fotografiant l’interior de l’escorxador de Sabadell aquest diumenge a la tarda. Autora: J. Ramon

Delfina Toso, una de les organitzadores de la darrera vigília a l’escorxador de Sabadell, ha exposat les normes de Barcelona Animal Save abans de començar: cal mantenir una actitud pacífica en tot moment, independentment de la resposta que adoptin els treballadors amb qui interactuen, no atemptar ni fer malbé els camions o els seus conductors i no atansar-se als animals fins que un dels organitzadors aconsegueixi el seu consentiment.

Vigília de Barcelona Animal Save a Sabadell, aquest diumenge a la tarda davant l'escorxador. Autora: J. Ramon
Dos dels organitzadors de la vigília del Barcelona Animal Save negociant amb un dels camioners que entrava a l’escorxador. Autora: J. Ramon

La quinzena d’activistes que han estat a les portes de l’escorxador aquest diumenge a la tarda, de 17:30 a 20:30 hores, ho ha fet amb dos objectius principals: el primer, documentar amb fotografies la seva denúncia respecte de l’explotació animal; la segona, mostrar el seu compromís i afecte per aquests. Tal com apunta Delfina Toso, “l’explotació animal no només implica a les empreses càrniques, sinó que els escorxadors o les indústries que utilitzen els animals per l’ús humà també hi contribueixen”.

“És un punt de vista molt diferent i crec que cal documentar-lo i donar-li visibilitat. Al final, estem en un polígon [Zona Hermètica], que és un lloc molt amagat i no es veu. Crec que la gent que menja carn hauria de conèixer els productes que consumeix, posar-li cara als animals que hi ha aquí dins i veure tot el que això genera”, explica un sabadellenc que s’ha estrenat en aquesta vigília de Barcelona Animal Save, Àlex Fàbrega.

En aquest sentit, alguns activistes s’han enfilat a les tanques que han trobat al voltant de l’escorxador per fotografiar les quadres on estan els animals, en aquest cas vedells, tot i que també hi ha ovelles, i difondre les imatges per les xarxes socials.

“En gravar aquestes imatges podem compartir les seves mirades, detallar la seva història i denunciar l’estat en que es troben. Sempre hem tingut una imatge feliç, però falsa, dels animals. Amb aquestes fotos podem desmentir aquesta versió i demostrar que les indústries ens enganyen a través de la publicitat. Així podem mostrar la realitat, que mai ens la imaginaríem així”, creu Toso.

De dos camioners que han descarregat vedells a l’escorxador, només un ha cedit a la seva petició d’aturar el camió. Un dels altres organitzadors, Miguel Ángel Polo, reconeix que “la resposta no sempre és bona i la majoria s’escuden en què ells només fan la seva feina”. Un dels arguments que els hi ha donat el primer camioner d’aquest diumenge ha estat que “feia tard”.

Què és Barcelona Animal Save?

És una part de moviment Animal Save, un grup internacional que defensa els valors del veganisme i denúncia l’explotació animal en diferents sectors. Els activistes que en formen part duen a terme diferents actes de protesta, des d’empegar cartells reivindicatius als carrers, fins a les vigílies com la d’aquest diumenge, passant per ‘performances’ silencioses. Sovint, utilitzen les xarxes socials per difondre imatges o vídeos en línia del seu missatge.

L’escorxador de Sabadell

L’Escorxador de Sabadell s’ha convertit en el principal de Catalunya pel que fa a la carn de boví. Les seves exportacions creixen, dins i fora de Catalunya, i fins i tot a França. En els darrers anys s’ha millorat la depuració d’aigües, s’han incorporat formes de sacrifici respectuoses amb la diversitat religiosa i s’han ampliat les instal·lacions. 

Foto portada: vigília de Barcelona Animal Save a Sabadell, aquest diumenge a la tarda davant l’escorxador. Autora: J. Ramon.

Comments are closed.