Foto portada: un policia durant l'operatiu contra el Clan Egara.

Balanç de l’operatiu antidroga: el Clan Egara podia vendre 6 milions d’euros en marihuana a l’any

Balanç final de l’operatiu policial contra el tràfic de marihuana amb epicentre a Sabadell i Terrassa: nou persones en presó provisional, 27 detinguts i 42 escorcolls. Els Mossos donen per desarticulada una vintena de plantacions i dos magatzems per realitzar cultius. El grup, una organització anomenada Clan Egara, tenia capacitat per produir sis milions d’euros cada any en marihuana.

L’operatiu es va dur a la pràctica el passat divendres amb diversos registres, una quinzena d’ells a Sabadell. Es van detenir 27 persones. Nou persones, entre ells els caps de l’organització, han entrat en presó provisional. La resta estan en llibertat amb càrrecs. Encararan acusacions almenys de delictes contra la salut pública (tràfic de drogues) i blanqueig de capitals.

150 agents d’intervenció, 130 agents d’investigació van formar l’operatiu divendres passat. També van col·laborar una seixantena de tècnics de la companyia Endesa, l’operació contra la droga on ha participat més personal d’Endesa. L’organització punxava la llum per les plantacions. La despesa defraudada és equivalent a la de gairebé 700 habitatges. S’han desarticulat 16 plantacions interiors de marihuana actives, vuit d’inactives i dos magatzems amb material per a cultius.

El càrtel tenia capacitat per produir i vendre marihuana per un valor de sis milions d’euros a l’any. A més en els registres es van intervenir béns per un valor superior als 2,3 milions d’euros: material per a plantacions per valor de milió i mig, 18 vehicles valorats en 500.000 euros i 230.000 euros en efectiu. També es van trobar armes.

Com funcionava l’organització?

Segons els Mossos l’organització funcionava com un càrtel on cada grup tenia les seves plantacions però col·laboraven entre ells amb suport logístic i intercanviant-se treballadors per tenir més rendiments. Mentre uns membres cultivaven els esqueixos de les plantes de marihuana, altres s’encarregaven de les instal·lacions elèctriques i de punxar la llum, uns altres cuidaven del dia a dia de les plantacions i finalment la resta duia a terme les vendes.

També es donaven d’alta a la Seguretat Social amb contractes laborals i es pagaven part dels deutes que tenien a través de les nòmines. Per defraudar tenien tota una estructura paral·lela: immobiliàries i empreses de construcció per blanquejar els ingressos amb factures falses i comprant immobles per llogar-los a testaferros i posar en marxa més plantacions.

On es cultivava la marihuana?

En cases llogades o comprades pels membres del Clan Egara. Tot en base al frau elèctric. Punxant la llum. Cada plantació tenia la despesa en energia equivalent a 20 habitatges. Després, segons la policia, la marihuana s’entregava a altres membres que la venien a estrangers o a associacions cannàbiques sota el seu control. L’operatiu de divendres va tenir lloc en almenys una associació cannàbica de Sabadell, situada a la cèntrica Via Massagué, i també en un garatge del carrer Plini el Vell, a Can Rull.

Escorcolls a mig Vallès

La investigació ha estat dirigida per la titular del jutjat d’instrucció 4 de Terrassa. A més de Sabadell i Terrassa van haver-hi escorcolls a Castellar, Matadepera, Sant Quirze, Rubí i altres municipis barcelonins i tarragonins.

Foto portada: un policia durant l’operatiu contra el Clan Egara.