Loteria

El ‘tocomotxo’ perviu al Sabadell del segle XXI: salvada una estafa ‘in extremis’

Dijous 19 de setembre de 2019. Dos homes acompanyen una jove fins un caixer automàtic del carrer de la República, al Centre. Una patrulla ordinària dels Mossos d’Esquadra veu quelcom estrany. Els homes se n’adonen. Surten fugint sense donar explicacions. Però són detinguts i acaben declarant davant la justícia. Havien intentat ensarronar la jove amb un vell truc: el ‘tocomotxo’. Buscaven la xifra més propera a 40.000 euros que poguessin. 

Els homes simulaven que tenien un número de loteria premiat. Un demanava la col·laboració a una ànima caritativa per cobrar el seu premi. Al·legava que per un motiu o un altre no el poden cobrar directament. Per exemple, per ser estranger, com era el cas (un és colombià, l’altre cubà). L’altre intervenia per acabar d’ensarronar la víctima.

A més, els presumptes guanyadors del premi ofereixen avantatge a qui tregui diners en efectiu i els pagui: el bitllet té un premi de 40.000 euros però ells accepten una quantitat inferior, si cal ajuntant efectiu i joies o altres objectes de valor.

Evidentment, el número és fals i no té cap premi però si la persona potencialment estafada va al banc i treu els diners, el negoci és rodó.

Enganxats ‘en acció’

En aquesta ocasió, no els va sortir bé la jugada ja que els dos homes van escenificar la situació abordant una jove al Centre. La van acompanyar fins un caixer però en el seu camí es van trobar una patrulla dels Mossos d’Esquadra. Els homes es van posar nerviosos i van sortir fugint. Però van ser atrapats, detinguts, interrogats i posats a disposició del jutge de guàrdia l’endemà 20 de setembre

Els homes tenen 38 i 31 anys. Resideixen a Madrid. No tenen antecedents. I van quedar amb llibertat acusats d’estafa. Però la policia catalana dona difusió al cas per alertar la ciutadania d’anar amb cura perquè els autors de l’estafa són persuasius i busquen persones vulnerables com gent gran o gent molt jove. De fet, aquesta estafa clàssica, i la versió de l’estampeta, lluny d’erradicar-se es manté, segons alerta la policia catalana. Les principals víctimes són les dones grans.

Foto portada: números de loteria.