Gran impacte del ‘Crims’ dedicat a l’assassinat sense resoldre d’Helena Jubany a Sabadell

Va ser un cas sonat però que ha passat per anys i anys de silenci a Sabadell: l’assassinat mai aclarit de la matarorina Helena Jubany en un bloc de pisos de l’Eixample de Sabadell el desembre de l’any 2001. La història va protagonitzar ahir doble capítol del programa senyera de TV3 aquesta temporada, Crims. I va deixar un gran impacte en audiència (16,4 per cent de share el primer capítol i una quota de pantalla del 20 per cent el segon). I també, per exemple, a Twitter amb l’etiqueta #CrimsJubanyTV3.  

Jubany va morir a inicis de desembre de l’any 2001 al ser llançada nua i amb cremades des d’un quart pis del carrer Calvet d’Estrella, a l’Eixample. Anava fortament drogada. El seu cas primer es va presentar com el d’un suïcidi però es va investigar per la Policia Nacional (qui llavors tenia les competències) com un homicidi des de gairebé el principi. Helena Jubany era una jove periodista mataronina que havia trobat feina com a bibliotecària a Sentmenat i residia a Sabadell des de feia pocs mesos. No tenia un gran cercle d’amistats, en part no havia tingut gaire temps d’obrir-se pas encara a la ciutat més enllà d’un grups de joves de la Unió Excursionista de Sabadell (UES), amb qui compartia excursions a la natura.

Un mes i mig abans de la seva mort, Jubany va trobar-se a la porta de casa seva un anònim amb una orxata i unes pastes. Tres setmanes més tard, el 9 d’octubre, algú va deixar-li un altre anònim acompanyat per un suc que contenia un somnífer. Gairebé dos mesos després, va desaparèixer i la van trobar morta al pati interior d’un edifici del carrer Calvet d’Estrella tres dies més tard. L’autòpsia i les anàlisis toxicològiques van confirmar que Jubany havia estat drogada. Impossible que s’hagués llançat sola daltabaix del terrat.

Montse Careta, sospitosa, empresonada i suïcidada

Dos mesos després de localitzar el cadàver, la Guàrdia Civil va detenir Montse Careta com a sospitosa. Hi havia algunes proves que la incriminaven com ara el fet que visqués a l’edifici on van trobar morta Jubany i també que inicialment la policia pensés que podia ser l’autora d’un dels escrits anònims que va rebre la víctima setmanes abans. Amb tot, posteriorment les proves cal·ligràfiques van descartar que Careta fos l’autora dels anònims.

Careta tenia una relació sentimental amb l’advocat Santiago Laiglesia, qui va ser també el seu advocat durant tot el cas, i un dels sospitosos del crim però que mai va ser investigat pels fets. Tenien una relació desigual on Laiglesia exercia un paper predominant, no tan sols influint sinó determinant el comportament de Careta. Empresonada a Wad-Ras, Careta es va acabar suïcidant. Sense gaire col·laboració de la resta de membres, i amb la principal sospitosa del crim morta, l’octubre de 2005 el cas va ser arxivat a instàncies de la Fiscalia. I a Sabadell, epicentre d’aquest crim, no se n’ha parlat gaire més.

Un treball acadèmic recupera l’interès per la història 

L’enigma d’Helena Jubany es va començar a recuperar fa alguns anys, a través d’un treball periodístic del llavors estudiant de la UAB Yago García, qui va dedicar al cas el seu Treball Final de Grau (TFG). Les famílies tant de Jubany com de Careta denunciaven irregularitats. L’interès d’alguns mitjans per la història es va reactivar i s’ha multiplicat aquest dilluns arran de l’emissió del doble capítol al programa revelació de la temporada de TV3, Crims. Més enllà del gran altaveu que ha suposat, ha presentat Crims alguna novetat?

Novetats del Crims?

Potser no judicialment però sí a nivell d’opinió pública. Des de Sabadell estant perquè per primera vegada parla algú de la UES sobre el crim. Però sobretot pel testimoni del policia nacional David Medialdea. Va ser qui més va investigar la història. I ho té molt clar: Santiago Laiglesia va matar Jubany. Tan clar que ho diu i així queda registrat en diverses ocasions. Per què no el va detenir? Per què no va anar a més la sospita? Per què no se’l va investigar més? Per obstruccions del magistrat del cas, Manuel Horacio, llavors a càrrec del jutjat 3 de Sabadell, qui també diu la seva i assegura que volia evitar un show mediàtic sense anar més enllà, tot i acusar també la fiscalia o l’acusació popular de no trobar respostes concloents. El fiscal, Miquel Àngel Pérez per la seva banda, qui va arxivar el cas pocs mesos després de la mort de Careta, es defensa mantenint que amb l’arxivament provisional va deixar una porta oberta a resoldre el crim si es presentaven novetats. Qui no parla és Santiago Laiglesia, assenyalat tant pel policia Medialdea com pel cercle familiar i d’amistats de Montse Careta. Laiglesia delega en el seu advocat, Jaime Lapaz. 

La porta que va deixar entreoberta fiscalia es tanca d’aquí a no gaire. Però més tard del que temia la família de Careta, qui lluita per reobrir el cas des de fa tres anys. Malgrat que el crim farà 20 anys que es va produir aquest desembre, segons especialistes en dret penal no prescriu fins que passin 20 anys de l’arxivament provisional. Aquest fet es produirà el 7 d’octubre de 2025. Queden, per tant, cinc anys per aclarir amb proves el següent: qui va matar Helena Jubany? “Volem tancar el dol”, diu el seu germà davant les càmeres de TV 3. 

Més informació

Crida per resoldre l’enigma d’Helena Jubany, assassinada fa 18 anys

Foto portada: una imatge de Jubany, abans de morir. 

Comments are closed.