El president de l’Associació de Veïns de Can Deu, Juan Juárez, afronta una petició de pena de fins a tres anys de presó per presumpta falsificació de document públic. Juárez va ser denunciat fa uns anys per un grup de veïnes del barri per la caòtica recuperació de l’entitat veïnal. El cas ha arribat aquest dilluns als jutjats.
El cas es remunta a finals del 2018, quan diversos veïns de Can Deu van unir-se per reactivar l’associació de veïns, inactiva –que no dissolta- des de l’any 2014. Com no podien o volien localitzar l’anterior junta, i assessorats per l’Ajuntament, van fer una assemblea constituent a través de la plataforma veïnal Todos por Can Deu. La trobada es va celebrar el 17 de novembre davant unes 200 persones al centre cívic. Hi van assistir veïns del barri, fossin o no socis de l’antiga associació. Juárez en va ser escollit president. L’entitat va començar el camí per prendre el comandament de l’Associació de Veïns. Mentrestant, va actuar amb caire de representativitat. Per exemple, es van reunir amb el govern municipal de l’època, el quatripartit d’esquerres.
Tot anava bé. O això semblava. Al cap de poques setmanes, abans que acabés l’any 2018, es van produir els primers problemes interns. Discussions i divergències per la gestió de l’entitat i les funcions i el paper de les comissions o del propi president. Juárez va plegar per desavinences amb un grup de membres de l’entitat.
“Volien que fos un president de palla”, ha dit Juárez. “Ell cridava, s’enfadava i volia fer i desfer sense donar explicacions”, asseguren les denunciants.
Qui portava “la veu cantant” del grup era l’activista Ester Lopera. Sense Juárez, Todos por Can Deu va seguir el seu camí interpretant que eren la legitima associació de veïns a l’espera de formalitzar la seva situació.
No obstant, Juárez no es va quedar quiet. Es va dirigir a la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell (FAV) per crear una nova entitat al marge de Todos por Can Deu i de la històrica entitat del barri, la inactiva. La FAV va començar a redactar els estatuts, que va registrar l’1 de febrer de 2019 a la Generalitat. Però al tenir coneixement que l’associació de veïns original encara tenia CIF, encara estava inscrita als registres i que no s’havia dissolt es va buscar una forma més ràpida: que la darrera presidenta fes un traspàs per renovar la junta directiva. Així s’evitaria burocràcia i es recuperava l’AV original. Dit i fet. Juárez va rebre el traspàs de la presidenta sortint, Francisca Garcia, va ser nomenat com a nou president, va indicar una tresorera i una secretària i alguns vocals i va registrar l’entitat davant la Generalitat el 18 de febrer de 2019. En el document del canvi de junta es va segellar com a data el 17 de novembre, la mateixa en que es va celebrar l’assemblea veïnal. Un error, el de la data, que la FAV atribueix a una confusió de la seva secretària i les denunciants i la fiscalia a la voluntat de falsificar l’acta de l’assemblea de Todos por Can Deu.
Sense saber res dels moviments de Juárez i la FAV, la plataforma Todos por Can Deu va fer també el seu camí per prendre el comandament de l’entitat veïnal. Quan arriben a la Generalitat per registrar els estatuts, veuen que s’ha registrat el canvi de junta de l’Associació de Veïns de Can Deu amb data de novembre de 2018, amb una nova junta i vocals. Alguns noms coincidien amb els sorgits a l’assemblea però en dos casos no. Sobre els noms, Juárez al·lega que era una entitat diferent a la plataforma; les denunciants i la fiscalia l’acusen de manipular l’acta. El cas és que ell va prendre el comandament de l’Associació de Veïns contactant amb l’anterior presidenta i fent un traspàs de junta.
Mitja dotzena de veïns vinculades a la plataforma veïnal, entre elles Ester Lopera, van portar fa uns anys Juárez als tribunals per falsificació de document, tant per la data com pels dos noms. L’acusació particular li demana fins a tres anys de presó, multa d’uns 7.000 euros i que l’inhabilitin com a president de l’AV durant el temps de condemna. La fiscalia demana 2,5 anys de presó i inhabilitació.
Cinc anys després dels fets, Juárez segueix presidint l’AV Can Deu, que està federada a la FAV. “Portem cinc anys treballant pel barri i els resultats són a la vista de tothom”, s’ha defensat, assegurant que només ha volgut recuperar l’associació del barri. En el judici ha defensat la seva gestió, sempre assessorat per la FAV. El seu president, Manuel Navas, ha titllat de “nefasta” la mediació municipal.
“Quan em van dir el que s’havia fet em va semblar un caos. Ocupar els càrrecs d’una associació sense ser-ne soci contravé el sentit comú i la normativa. El primer que hauria d’haver fet la plataforma és veure si l’associació de veïns seguia viva, buscar els seus càrrecs, si cal per requeriment notarial i amb una demanda als jutjats. Però mai ocupar els càrrecs de l’entitat com es va fer”, ha assegurat Navas.
Al seu parer, es podria crear una entitat de bell nou però mai enllaçar-la amb l’entitat existent, inactiva però registrada. Les denunciants al·leguen que va ser impossible localitzar la presidenta sortint, que ha declarat en el judici per via telefònica, i que sempre van seguir els passos del funcionari de l’Ajuntament Sergil Gil, qui ha declarat com a testimoni. El tècnic municipal ha assegurat que Juárez es va sortir per la seva pròpia voluntat de Todos por Can Deu i que l’Ajuntament va mirar, sense èxit, de mediar entre els dos grups. En tot cas, Gil ha assegurat que
“La Generalitat donava per vàlida l’assemblea de novembre, que era legítima. Juárez era conscient. El que passa és que va recuperar pel seu compte i a través d’uns poders la històrica. Nosaltres vam traslladar als veïns l’orientació de la Generalitat i la FAV va assessorar Juárez. Van haver-hi dos processos en paral·lel que es van utilitzar malament”, ha assegurat el funcionari.
Un conflicte intern, entre Juárez i el grup de Lopera, amb la FAV i el tècnic Sergi Gil en segon terme, un “malentès” segons el propi Juárez, que l’ha portat a la banqueta dels acusats, sota risc d’entrar tres anys a la presó. El cas a més a més va ser arxivat inicialment a Sabadell. Però l’Audiència de Barcelona el va reobrir i el va enviar de nou a la sala de vistes. Després de cinc hores de vista oral, el judici ha quedat vist per a sentència, que s’espera en les properes setmanes.
Foto portada: la sala de vistes, a l’inici del judici contra Juan Juárez, el president de l’AV Can Deu. Autor: J.d.A.