Autor: David B.

Justícia anuncia una inversió de 6,5 milions als Jutjats

El departament de Justícia de la Generalitat ha anunciat una inversió de sis milions i mig d’euros per fer obres de millora i ampliació a l’edifici judicial de Sabadell. Van a llogar una nova planta per obrir dos nous jutjats de primera instància i a les famoses obres de climatització de l’edifici. 

Justícia ha anunciat que des de començaments de l’any vinent, és a dir, la setmana vinent, funcionaran dos nous jutjats de primera instància a Sabadell, el jutjat número 9 i el jutjat número 10. Ho faran des de la 16ª planta de l’edifici de l’Eix Macià que acull els jutjats però que Justícia ha llogat ara per 20 anys amb un cost de 3,2 milions d’euros comptant-hi les obres que ja s’han fet.

Entre els dos nous jutjats hi haurà 16 professionals, vuit a cada jutjat: quatre tramitadors, tres gestors judicials i un auxili judicial a cada jutjat. A més, cada jutjat tindrà un magistrat que depèn del Consell General del Poder Judicial i un lletrat, que depèn del ministeri de Justícia. En total, la plantilla dels jutjats de Sabadell passarà a ser de 267 treballadors (magistrats, lletrats, funcionaris i forenses).

Família i civil

El nou jutjat número 9 estarà especialitzat en l’àmbit familiar (matrimonis, separacions, divorcis, filiacions, adopcions i també tuteles, internaments i incapacitacions). És el segon jutjat de família de Sabadell. Per la seva part el jutjat número 10 s’ocuparà de casos civils: conflictes entre particulars o entitats, reclamacions econòmiques, desnonaments, contractes de compravenda o d’arrendament.

Les obres de la climatització començaran a l’estiu 

D’altra banda, Justícia ha anunciat una inversió de 3,3 milions d’euros per substituir i millorar el sistema de climatització de l’edifici. Les obres començaran el proper estiu i acabaran durant la primavera del 2022, si es compleix el calendari. L’any passat el sistema, ja prou malmès amb altes temparatures, va patir una avaria que va provocar el posposament de desenes de declaracions i judicis.

Polèmica Generalitat – Estat

La Generalitat assegura que la planificació dels jutjats depèn del govern central però la responsabilitat de dotar-los de material i personal recau a l’administració autonòmica, que ho fa sense col·laboració financera de l’Estat. Els jutjats que es posaran en marxa l’any 2020 van ser aprovat el 2017 pel govern central. El ministeri de Justícia es va comprometre a fer efectiva la despesa, però encara no ho ha fet, sostenen fonts del govern català. Malgrat això aquest mes d’abril el Ministeri va aprovar 12 nous jutjats a Catalunya. La Generalitat avisa que només els activarà si el govern central assumeix el cost de posar-los en marxa. La Generalitat assegura que l’Estat finança tots els nous jutjats, excepte els catalans.

Demanen un nou edifici judicial

En un altre odre de coses, l’anunci d’aquesta milionària inversió a Sabadell arriba quan tant el govern de la ciutat com el sector judicial, per exemple, el Col·legi d’Advocats, demanen la construcció d’un nou edifici judicial a Sabadell. L’Ajuntament de Marta Farrés va anunciar novetats en breu fa algunes setmanes.