Manifestació en solidaritat amb els acusats, l'any 2003.

La sentència del Bemba: una garrotada al bustisme i a l’actuació policial

El jutge substitut del jutjat penal número 2 de Sabadell, Jordi Joan Simarro, ha absolt els 11 acusats pel cas Bemba. La sentència és un dur alegat contra l’actuació política de Manuel Bustos, que va ordenar la càrrega, i contra l’actuació de la Policia Municipal, que qualifica com a “desproporcionada”. iSabadell ha accedit a la sentència. 

En contra del que demanaven les defenses, el magistrat no accepta que els presumptes delictes hagin prescrit, ja que el procediment no ha quedat aturat durant més de tres anys en cap moment.

Però a la pràctica, Simarro dóna carpetada a les acusacions. I encara més, sacseja els arguments emprats pel bustisme i els agents denunciants durant dècada i mitja. Per començar, el magistrat no dóna “plena entitat objectiva” a les declaracions dels agents policials. En primer lloc pel propi pas del temps. I en segon lloc perquè la càrrega contra els joves es produeix per una decisió “desencertada” de l’exalcalde Manuel Bustos. En aquest punt, el jutge recorda el testimoni del màxim responsable de la Policia Municipal, Jordi Roviralta, qui va responsabilitzar Bustos de la càrrega policial i de les conseqüències que se’n van derivar: corredisses, mobiliari urbà trencat, una desena llarga de detinguts i una vintena de ferits. Tot, dóna per bo Simarro, per una càrrega ordenada per Bustos i desaconsellada per part del responsable policial a l’entorn del bar Bemba.

“La presència de l’alcalde i els seus acompanyants va provocar una certa alteració en el grup de joves, i més quan va parlar amb alguns dels joves per demanar-los que marxessin o ordenaria a la policia carregar contra ells”. “L’alcalde va dir al seu germà que ordenés a la patrulla antiavalots carregar contra els joves i aquest així ho va fer. Davant d’aquesta situació, els joves es van disperar pels carrers dels voltants”.

Simarro conclou que la intervenció va ser “innecessària” i recorda que al judici es va comentar que l’alcalde tenia el desig de “provar” la patrulla antiavalots de creació recent.

Si la sentència deixa en mal lloc a Bustos, tampoc queda ben parada l’actuació policial aquella nit, liderada per la nova Brigada de Reforç Policial. El magistrat creu que els agents van actuar de forma “desproporcionada” i van detenir “sense atenir a criteris rigorosos de responsabilitat”. Així recorda com el propietari del bar Sorginak va declarar en seu judicial que “van entrar en tromba a porrazo limpio“. Un veí del barri de Covadonga sense relació amb els acusats va explicar a la vista oral que va veure com els agents van detenir un noi i a l’acostar-se un altre per queixar-se van dir “éste también” i el van detenir.

En conclusió, que el jutge veu indicis clars d’una actuació policial molt per sobre de l’ús de la força “mínim imprescindible”. Davant d’aquests fets, fa pesar més la presumpció d’innocència respecte dels acusats que els testimonis de l’acusació, i per tant absol els 11 joves gairebé 15 anys després dels fets.

Recurs d’apel·lació

La sentència es pot recórrer en apel·lació a l’Audiència Provincial en un termini del 10 dies.

Si voleu llegir la sentència íntegra, la deixem enllaçada AQUÍ.

Si no la podeu veure, cliqueu a SlideShare: ‘Sentència cas Bemba‘. 

Foto portada: concentració de suport als detinguts pels fets del Bemba, l’any 2003. Autor: cedida.