Foto portada: Jubany, pocs mesos abans de ser assassinada. Font: @HelenaJubany via Twitter.

El primer investigat per l’assassinat d’Helena Jubany, sota el focus de nou

  • Les mostres d’ADN de la roba de Jubany no coincideixen amb les de Xavi Jiménez.
  • En canvi, els perits conclouen que els anònims que va rebre Jubany sí van ser escrits per Jiménez.

El titular del jutjat de primera instància número 2 de Sabadell ha acordat reobrir la causa contra Santi Laiglesia, el primer investigat en l’assassinat d’Helena Jubany l’any 2001. La decisió arriba després que les mostres d’ADN de l’actual investigat, Xavi Jiménez, no concordessin amb les trobades a la roba que duia la noia quan va morir. Ara, però, es volen comparar les mostres biològiques amb les de Santi Laiglesia, investigat abans. A banda, el jutjat també ha rebut un informe pericial lingüístic de pèrits especialistes. Conclou que els anònims rebuts per Jubany sí van ser escrits per Jiménez, que continua en qualitat d’investigat.

En una interlocutòria, el magistrat acorda reobrir la causa contra Laiglesia per practicar proves d’ADN. S’ha fet la comparativa amb mostres de Xavi Jiménez. No coincideixen. Al novembre de 2022, el jutge ja va comunicar a les parts que no hi havia coincidències entre les mostres, però que sí que es podia confirmar que eren d’un home. A més, les mostres de l’hisop vaginal van donar un resultat parcial, sense que s’haguessin comparat amb cap altra mostra.

La decisió ve motivada pels indicis ja existents amb anterioritat al 2005 contra Laiglesia i amb l’afegit que dels informes dels laboratoris de l’INTOX no ha aparegut una evidència que permeti relacionar l’ADN de les mostres amb el de Jiménez, únic investigat per a qui la causa es trobava oberta en aquest moment.

“La investigació avança, el jutge explica que s’han anat acumulant indicis i material probatori que el duen a obrir el procediment contra el primer investigat -Laiglesia-, sense que això exclogui la causa sobre el segon investigat -Jiménez-“, ha detallat en declaracions a l’ACN l’advocat de la família d’Helena Jubany, Benet Salellas.

Concretament, s’acorda obtenir mostres genètiques de la boca amb cotons o hisops, una actuació que s’ha de poder dur a terme en la major brevetat possible. Els resultats, però, no s’obtindran fins d’aquí a uns mesos, segons fonts de l’acusació.

“Tenim un material obtingut al 2022 que mai abans s’havia comparat amb altres mostres, i que ens poden apropar a resoldre el cas de l’assassinat d’Helena Jubany”, afegeix Salellas.

De fet, la raó per a la comparativa rau en què Laiglesia passava moltes estones a l’immoble del carrer Calvet Estrella de Sabadell on Jubany va ser assassinada. Allà hi vivia Montse Careta, qui va ser parella de Laiglesia, acusada de la mort de Jubany, empresonada i que es va suïcidar a la presó negant qualsevol implicació amb el crim. Ara, amb unes mostres genètiques masculines, s’ha optat per esbrinar si són de l’investigat.

Jiménez va fer els anònims, segons els pèrits

Sense restes genètiques de Xavi Jiménez en la roba de Jubany, tot i així es manté com a investigat en la causa. I és que el passat mes de gener es van obtenir els resultats dels perits sobre els anònims que Jubany va rebre abans de morir. El resultat referma que Jiménez va participar en l’elaboració dels redactats.

“Hi ha indicis suficients de coincidència documental tant pel que fa al contingut com als trets lingüístics per considerar la seva participació en l’elaboració dels anònims”, detalla el jutge en la interlocutòria.

De la mateixa manera, la secció tercera de l’Audiència de Barcelona va desestimar, també al gener, els tres recursos que la defensa de Jiménez va presentar contra l’obertura de la causa contra ell.

Foto portada: Jubany, pocs mesos abans de ser assassinada. Font: @HelenaJubany via Twitter.