Foto: M.Tornel.

L’Ajuntament haurà de compensar SMATSA pel transport d’envasos fins l’Anoia entre 2015 i 2017

L’Ajuntament haurà de compensar l’empresa SMATSA pels quilòmetres que va recórrer per transportar envasos fins una planta d’Hostalets de Pierola (Anoia) mentre es feien obres a la planta de residus de la carretera de Castellar. SMATSA va portar el conflicte a tribunals l’any 2017 després de no arribar a un acord amb l’anterior govern. Ara el contenciós els dona parcialment la raó. L’empresa va demanar més de 230.000 euros però caldrà fer números per veure la indemnització, que fonts d’SMATSA creuen que rondarà els 100.000 euros. 

El cas deriva del juny de 2015, quan es van fer obres a la planta de residus de la carretera de Castellar. Durant bastants mesos l’empresa va haver de portar els envasos a una planta d’Hostalets de Pierola, a la comarca de l’Anoia. El contracte aprovat l’any 2012 a Sabadell no preveia aquests desplaçaments i l’empresa demanava una compensació econòmica per abordar els quilòmetres recorreguts de més. El govern de l’època no ho va estimar i SMATSA ho va portar al tribunal contenciós administratiu el juliol de 2017.

A finals de novembre del 2019 el magistrat va donar la raó parcialment a l’empresa concessionària, que ha fet públic aquest dimarts la sentència. El magistrat entén que l’empresa té dret a una indemnització per garantir el seu equilibri financer per unes despeses que no els són atribuïbles. En tot cas però la xifra s’haurà d’acabar d’afinar ja que SMATSA demanava més de 230.000 euros però el magistrat retalla el cost per quilòmetre recorregut i també el temps pel qual podran cobrar, ja que van portar envasos a Hostalets de Pierola durant un any i mig però només tenen dret a indemnització per poc més de mig any. Fonts de l’empresa asseguren a aquest digital que podrien cobrar uns 100.000 euros.

Es tracta de la primera resolució favorable a l’empresa en el degoteig de causes judicials obertes entre la concessionària i l’Ajuntament des de l’any 2016. L’empresa considera que s’estableix un precedent que valdrà per tots els litigis pendents. Així ho diu el director general SMATSA, Eugenio Díaz:

“La importància és que per primer cop s’entra en el fons de la qüestió. S’entra en el concepte de risc i ventura, que valdrà també per les liquidacions i la Instrucció Tècnica de Facturació. Si el govern altera el contracte pel seu compte i posa en risc l’equilibri econòmic del contracte per una decisió pròpia, haurà d’indemnitzar. Crec absolutament que crearà precedent”, insisteix Díaz.

Díaz convida l’actual govern a “mirar el conflicte amb perspectiva i l’analitzi en funció de la sentència perquè ja hi ha un jutge que ens dona la raó”.

L’Ajuntament estudia si presenta recurs

Fonts tècniques del consistori i també de l’anterior executiu municipal han assegurat a aquest digital que cada causa té el seu propi procediment i descarten la interpretació de l’empresa. Els serveis jurídics municipals estudiaran ara si presenten recurs d’apel·lació a la sentència en els propers dies, ja que van tenir coneixement del text la setmana passada. Tenen 15 dies per presentar-lo.

ERC considera validada l’actuació del seu govern

Mentre la direcció de l’empresa canta victòria, Esquerra creu validada l’actuació del govern del que formaven part, ja que el contenciós ha estimat només parcialment el recurs de l’empresa i ha rebaixat en molt la compensació econòmica, estimant-ne només una part “ínfima” dels diners reclamats, diuen els republicans. “El jutge desestima el gruix de les pretensions d’SMATSA. Celebrem que la sentència avali la versió dels tècnics de municipals i desautoritzi, també, un nou intent d’engany d’SMATSA, centrada, sempre, a obtenir encara més beneficis al·legant sobrecostos inexistents”, destaca el portaveu republicà a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez.

Cal recordar que ERC ara és el principal partit de l’oposició però que entre 2015 i 2019 van formar part del govern, tenint l’alcaldia entre 2015 i 2017 i la regidoria d’Espai Públic durant tot el mandat.

 

Foto portada: un camió de recollida de residus. Autor: M.Tornel.