Foto portada: l'exintendent de la Policia Municipal, Jordi Roviralta, entrant als Jutjats, aquest matí. Autor: J.d.A.

L’antic cap de la Policia acusa Bustos de la càrrega contra els joves del Bemba

Gir d’impacte al cas Bemba. El màxim responsable de la Policia Municipal l’any 2003, Jordi Roviralta, ha responsabilitzat l’exalcalde Manuel Bustos de la càrrega policial que va desencadenar una vintena de ferits i onze detinguts al bar Bemba l’any 2003. Roviralta va desaconsellar la càrrega perquè la situació estava sota control.

Roviralta, ara jubilat, ha declarat com a testimoni en el judici contra els 11 acusats pels fets del bar Bemba, i assenyala Manuel Bustos com la persona que va ordenar dissoldre els joves a les portes del bar el 27 de setembre de 2003 contra el seu criteri policial. Al Bemba hi acudien joves crítics amb el govern local. Era l’últim dia que obria i van haver-hi queixes per sorolls i molèsties als veïns. Roviralta va demanar tallar un carrer al transit i tenia previst atemperar els ànims dels veïns, donat que seria l’última festa. Però a les rodalies del bar s’hi va presentar Bustos, que va parlar directament amb alguns joves, per fer-los marxar. La presència del polític va ser vista com una provocació. “La relació entre els joves i Bustos era dolenta”, recorda Roviralta. Les crítiques contra l’estil Bustos començaven. Malgrat tot, la mediació va semblar funcionar i els agents van ser retirats. “Vaig recomanar a l’alcalde que marxés. Però tres joves van baixar-se els pantalons i ensenyar el cul”, recorda l’anterior màxim dirigent de la policia municipal.

“Paco Bustos estava molt nerviós”

Segons Roviralta, llavors Bustos va demanar la patrulla especial. Formalment la Unitat de Suport Policial, semblant als antiavalots i creada poc abans.

Mentre Bustos parlava amb els joves, Paco Bustos [germà de l’alcalde i regidor de Seguretat] estava molt nerviós. Ell era partidari de carregar contra els joves. Jo no ho era. Vam quedar de reunir-nos a prefectura. Quan vaig arribar Bustos em va notificar que s’havia donat ordre de carregar”.

Des del telèfon de Roviralta, Bustos va trucar també al comissari de la Policia Nacional a Sabadell, Gonzalo Simón, demanant-li reforços. Els va enviar, i també una arma de fogueig per donar salves. Tant Simón com Roviralta van seguir l’operatiu a peu de carrer. Però a la pràctica, es deriva del testimoni de l’antic comandament, cap d’ells el va coordinar.

Silencis i preguntes a l’aire

Malgrat implicar ara a Bustos, Roviralta ha ratificat l’atestat que va fer l’endemà dels fets. Quan un lletrat li ha preguntat si va ser pressionat en aquell moment, el magistrat del jutjat penal 2 de Sabadell no l’ha deixat aprofundir en aquests aspectes, tallant part de les preguntes dels lletrats. Tampoc ha pogut donar la seva opinió sobre si aquella nit es van buscar detencions de forma aleatòria, com argumenten les defenses dels joves detinguts.

Una vintena de ferits; 11 detinguts i ara acusats

Si abans de la càrrega, els ànims estaven ja encesos aquella nit, després de la càrrega imposada per l’alcalde, van haver-hi contenidors cremats i barricades per bona part del Centre, en unes corredisses que van començar pels volts del bar Bemba, prop de l’estació de Sabadell Centre, i van acabar al bar Sorginak, al carrer Sant Cugat. En total, una vintena d’agents entre la una i les tres de la matinada pels carrers del Centre, una vintena de ferits i 11 detinguts per desordres públics i atemptat a l’autoritat.

Tres policies van denunciar lesions. Els 11 joves seuen ara, 14 anys després dels fets, a la banqueta dels acusats. Se’ls demanen penes de fins a dos anys i mig de presó. Fora del judici han quedat les acusacions per presumptes abusos policials, que es van arxivar fa anys.

“Els joves actuaven de forma militaritzada”

Una desena de policies han explicat aquest dimecres l’operatiu. A nivell general, asseguren que va haver-hi un grup nombrós de joves, encaputxats alguns, que des de les portes del Bemba els van llançar pedres i ampolles, van cremar i bolcar contenidors fent barricades ajudats per tanques d’obra i van cridar i insultar els agents. “Actuaven de forma gairebé militaritzada”, ha assegurat una de les agents que van treballar aquella nit. “Ens tiraven de tot; era un caos”; “Em van trencar el casc amb un cop de pedra”, ha recordat un altre. “Ens van propinar tot el catàleg d’insults” o “ens van dir de fill de puta cap a dalt”, ha recordat un altre. Un agent va ser lesionat per un cop de pedra a la mà, un altre al genoll i un tercer al braç.

Un cop es va produir la càrrega policial al Bemba, els joves es van anar dispersant. Un grup va anar reculant pel carrer de la Indústria i altres carrers del Centre. Tot va acabar al bar Sorginak, al carrer Sant Cugat, amb els policies entrant al local. Allà es van produir la majoria de detencions, en una polèmica actuació policial denunciada pels presents.

Foto portada: els acusats, aquest matí a la sala de vistes dels jutjats de Sabadell. Autor: J.d.A.
Els acusats, en la primera sessió del judici. Autor: J.d.A.

Les defenses han intentar deixar en evidència les dificultats per concretar qui va lesionar els policies denunciants, tenint en compte que actuava una massa de gent, a una certa distància i de nit en carrers poc il·luminats. Els policies han reafirmat “sense cap gènere de dubtes” les identitats dels tres acusats de lesions tot i que en alguns casos, com per Oleguer Presas, només el denunciant identifica el seu presumpte agressor. En bona part dels casos els agents s’han limitat a reafirmar el seu atestat posterior als fets.

Ayuso, testimoni

També ha declarat Josep Ayuso, regidor llavors i encara ara pel PSC. Ell va seguir els fets de prop malgrat que era el regidor de Recursos Humans i no de Seguretat. Va anar a un macrocontrol d’alcoholèmia a la Zona Hermètica amb presència de polítics. Quan es va saber dels incidents al Bemba, com els germans Bustos s’hi va acostar. Manté que la seva única intervenció va ser recollir part del mobiliari urbà que els joves havien destrossat des del Bemba fins al Sorginak.

El judici ha seguit aquest dimecres a la tarda. La previsió és que arribi a la seva fi. Les defenses van demanar la prescripció dels delictes en la primera sessió. La sentència se sabrà en les properes setmanes.

Foto portada: l’exintendent de la Policia Municipal, Jordi Roviralta, entrant als Jutjats, aquest matí. Autor: J.d.A.