Helena Jubany

Es publica una manifest ‘sabadellenc’ per reobrir el cas Jubany

L’entorn proper d’Helena Jubany, la jove de 27 anys que l’any 2001 va aparèixer morta al pati interior d’un bloc de pisos de l’Eixample de Sabadell, ha posat en marxa una campanya perquè es reobri el cas i s’esclareixin els fets. Els impulsors de la iniciativa han fet públic un manifest, signat per molts sabadellencs, en què assenyalen que “hi ha prou indicis” per pensar que aquesta mort “fou un assassinat amb tints masclistes”.

Indiquen que el fet que la víctima no fos originaria de Sabadell “va determinar el curs de la investigació i les seves nefastes conseqüències”. El darrer cop que se la va veure amb vida va ser el migdia del 30 de novembre. Dos dies més tard un veí va localitzar el cos sense vida de la jove, despullat i amb diverses cremades.

Els familiars i amics de l’Helena Jubany han creat una pàgina web amb un text titulat Manifest Sabadellenc que reclama l’obertura del cas “abans que prescrigui definitivament”. En aquest sentit demana als ciutadans que se sumin a la petició aportant les seves signatures. “Hi ha prou indicis per pensar que els presumptes responsables foren persones de Sabadell”, explica el text que remarca que “malgrat el pas del temps, és imprescindible conèixer la veritat, confortar la família i amics, i que es faci justícia”.

“Com a persones de Sabadell, que apreciem les nostres entitats i que volem que es preservi el seu bon nom, pensem que mirar cap a una altra banda i tancar en fals aquest crim és un flac favor als necessaris valors de la llibertat, la solidaritat i la justícia que inspiren el nostre teixit associatiu”.

El manifest recorda que la víctima va aparèixer morta al pati interior d’un bloc de pisos del carrer Calvet d’Estrella de la capital vallesana i remarca que en aquest edifici hi vivien dos membres de la Secció Natura de la Unió Excursionista, de la qual Jubany en formava part. Una d’aquestes persones era Montserrat Careta, que va ser preventivament empresonada l’any 2002 i es va suicidar a la presó, i l’altra, la seva parella, Santiago Laiglesia, que va estar imputat però no va ser empresonat ni detingut. El cas no va arribar a judici i fou sobresegut el 2005″, lamenten els familiars i amics.

“El conjunt de la societat civil sabadellenca ha de fer públic el seu suport a les famílies afectades, i aportar a la justícia totes les dades i informacions que puguin ajudar a esclarir els fets”, sentencia el text.

De moment, el manifest té 2.500 signants, molts d’ells sabadellencs.

Crida per resoldre l’enigma d’Helena Jubany, assassinada fa 18 anys