Foto portada: la sala de vistes, a l'inici del judici contra Juan Juárez, el president de l'AV Can Deu. Autor: J.d.A.

El president de l’AV Can Deu, absolt en el judici per presumpta falsedat documental

El president de l’Associació de Veïns de Can Deu, Juan Juárez, ha resultat absolt en el judici per presumpta falsificació de document públic en la reactivació de l’entitat veïnal. Juárez va ser denunciat fa uns anys per un grup de veïnes del barri pel que va esdevenir en caòtica recuperació de l’entitat veïnal. El cas va arribar a judici el passat 28 d’octubre. Ara hi ha sentència.

El 17 de novembre de 2018 la plataforma ciutadana Todos por Can Deu va mirar de reactivar l’antiga Associació de Veïns de Can Deu, que estava inactiva des de feia almenys quatre anys. Assessorats per un tècnic municipal, van fer una assemblea al centre cívic, van crear la nova entitat i van escollir una junta directiva. Volien d’aquesta forma recuperar una entitat veïnal i començar a funcionar com a associació de veïns (tot i que conforme a llei són una entitat nova i diferent). En aquella junta directiva, presidida per la coneguda activista veïnal i sindicalista Ester Lopera, va entrar Juan Juárez. La plataforma va començar a funcionar com associació de veïns de facto, mantenint trobades amb el govern municipal de l’època.

Però de seguida van començar les desavinences internes. Juárez va marxar. Llavors va posar-se en contacte amb la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell, la FAV, que agrupa una vintena d’entitats. Juárez vol crear una nova entitat. És l’Associació Veïnes i Veïns Can Deu Sabadell. A partir d’aquest moment, la FAV assessora Juárez en tot el procés. El 31 de gener redacten els estatuts i l’endemà van a registrar l’entitat a la Generalitat. En paral·lel, contacten amb l’anterior presidenta de l’AV, Paquita Garcia, per mirar de fer un canvi de junta, i així recuperar l’antiga associació, que estava hibernant però no dissolta. Era un tràmit més senzill, el camí més fàcil, i també el més habitual i reglat per la llei. La via que es va acabar imposant. Enlloc de crear una nova entitat, recuperar la que ja existia. Juárez va ser el nou president, i s’escull una junta nova, sempre tutelats per la FAV. No obstant, s’inscriu com a la data de l’assemblea que certifica el canvi de junta el 17 de novembre de 2019, el mateix dia de l’assemblea de Todos por Can Deu. Un error, o no, que va acabar als tribunals perquè un grup de veïns de Todos por Can Deu van veure-hi falsedat en document, a més de falsificació de noms i firmes, i va portar el cas als tribunals.

Error humà o falsificació i per tant delicte?

“No és inusual caure en aquest tipus d’errades mecàniques”, assegura la jutgessa, palesant que en el mateix procediment hi ha altres dates equivocades. En el judici, el president de la FAV, Manuel Navas, va parlar d’un error de transcripció de la secretària de la FAV. La jutgessa, fins i tot si no hagués estat un error, la jutgessa estima que seria “intranscendent” jurídicament.

“No es va faltar a la veritat en els elements essencials del document. La inexactitud en que es va caure no tenia prou entitat ni hagués alterat les conseqüències jurídiques del document. Fins i tot fent constar una altra data de celebració de l’assemblea, la renovació dels càrrecs i la reactivació de l’Associació de Veïns de Can Deu i la seva inscripció es podrien haver dut a terme igualment, ja que comptava amb l’autorització i signatura dels càrrecs sortints a favor dels càrrecs entrants i amb el número d’associacions mínim que requereix la llei”, finalitza la jutgessa.

Todos por Can Deu acusava Juárez de falsificar les actes de la seva assemblea, canviar els noms de les persones i aprofitar-ho tot per quedar-se amb l’entitat veïnal. Quan Todos por Can Deu van anar a inscriure’s com Associació de Veïns es va trobar que Juárez s’havia avançat. Per tot plegat, la fiscalia demanava fins a 2,5 anys de presó per a Juárez per falsificació de document públic. Les denunciants elevaven la pena fins a tres anys, més la inhabilitació com a president de l’AV Can Deu.

Correctiu a l’assessorament municipal

La jutgessa, a més palesa, que les denunciants van ser “mal assessorades” per l’Ajuntament, que va aconsellar fer una nova entitat a través d’una assemblea constituent perquè amb quatre anys d’inactivitat de l’associació de veïns es podia donar per disolta quan la llei estima que calen 10 anys. Aquest “defectuós assessorament” va ser l’error de partida d’una guerra civil al moviment veïnal de Can Deu.

Recurs d’apel·lació

La sentència deixa ara oberta la porta a recurs d’apel·lació davant l’Audiència Provincial en un termini de 10 dies hàbils.

Foto portada: la sala de vistes, a l’inici del judici contra Juan Juárez, el president de l’AV Can Deu. Autor: J.d.A.

Els comentaris estan tancats