Un incendi va alertar la Guàrdia Civil dels assajos per fabricar explosius, segons ‘La Vanguardia’

  • L’incendi es va produir la nit del 22 de maig al pis d’un dels detinguts a Sabadell, Jordi R. 
  • Torra, des del Parlament: “estem farts d’amenaces i que s’entri a casa dels catalans de matinada”

A l’espera que els set detinguts acusats de terrorisme declarin aquest dijous davant l’Audiència Nacional, aquest dimecres han seguit les filtracions d’alguns indicis que pesen sobre els acusats. La Vanguardia revela que alguns detinguts fabricaven material incendiari des de maig. El digital El confidencial parla de sabotatges a les línies elèctriques. I entre els indicis que van alertar la Guàrdia Civil hi ha un incendi, la primavera passada, al domicili d’un dels sabadellencs detinguts, al barri de La Creu Alta. 

A quarts de 10 de la nit del dimecres 22 de maig es va produir un incendi al domicili d’un dels detinguts, Jordi R., al carrer d’Antoni Cusidó. El foc va obligar a desallotjar diversos veïns. Van intervenir-hi Mossos i Bombers, tal com palesen les imatges d’aquell dia. Però l’endemà l’incident no va aparèixer al comunicat d’incidències de la Policia Municipal, ni els Bombers van detallar tampoc les causes del foc, presumiblement a l’inici a causa d’una olla que s’havia deixat al foc. Aquell episodi s’ha refrescat aquest dimecres, quatre mesos després.

El foc es va produir en un pis del número 59 del carrer Antoni Cusidó, el mateix que va ser registrat durant hores el passat dilluns per agents de la Guàrdia Civil. Ho han confirmat veïns a aquest digital. Segons reprodueix aquest dimecres la coneguda periodista de successos Mayka Navarro a La Vanguardia, el foc va alertar la policia, que ja seguia els ara detinguts. En aquell moment, l’ara detingut Jordi R va dir que s’havia deixat encès una cigarreta al lavabo. Però els agents ho van interpreten d’una altra forma: es tractava d’un dels “assajos que l’acusat va realitzar al pis”. També, segons la mateixa informació, va realitzar proves al pis de la seva família, al carrer Romeu del barri de Covadonga, registrat (i regirat) aquest dilluns també. La Guàrdia Civil va fer seguiments d’alguns dels detinguts a una pedrera abandonava a la província de Barcelona. Segons fonts de la investigació apuntades per La Vanguardia, es van fer assajos amb el material que s’estava fabricant.
D’altra banda, el digital El confidencial està rebent nombroses filtracions aquests dies (cal recordar que hi ha secret de sumari i ni les defenses tenen accés al sumari). El rotatiu apunta en una nova línia: el sabotatge de línies elèctriques d’alta tensió, fàcilment accessibles, per part del grup ara detingut.

Què es va trobar dilluns?

Durant els registres de dilluns només ha transcendit la presència de termita, una substància incendiària però que es pot adquirir amb facilitat. La Guàrdia Civil va relatar dilluns que s’havia intervingut documentació (La Vanguardia diu que s’hi detallava com elaborar explosius com la Goma-2). També una fotografia aèria, sembla ser que capturada del servei de Google, de la caserna de la Guàrdia Civil de Canovelles (Vallès Oriental). I converses telefòniques sobre la necessitat d’assaltar el Parlament i resistir-hi dins durant un temps. En un habitatge es va incautar un arma de foc, segons el rotatiu barceloní.

Fora de les filtracions, i via comunicat oficial, la Guàrdia Civil i la Fiscalia parlaven dilluns d’abundant documentació, material informàtic i els ja cèlebres “precursors” per a elaborar explosius. Tot, però, a l’espera de ser verificat pels especialistes.

A l’espera de declarar

Set dels 9 detinguts, dos d’ells a Sabadell, declararan aquest dijous davant l’Audiència Nacional. Els altres dos, també sabadellencs, van quedar en llibertat dilluns però segueixen sent investigats per pertinença a grup terrorista, tinença d’explosius i rebel·lió. Els dos també hauran de declarar davant el magistrat Manuel García Castellón quan se’ls citi. García Castellón ha dirigit la investigació durant un any i mig. Durant la recerca s’han intervingut telèfons i s’han fet nombrosos seguiments.

Una “organització terrorista incipient”

Els investigadors policials, i la fiscalia, parlen d’un grupuscle d’una “organització terrorista incipient” que volia “atemptar” en les properes setmanes, entre el dia 1 d’octubre i la publicació de la sentència del judici al procés. L’organització actuava de forma “jerarquitzada” i que havia decidit fer “un pas enrere” de l’estructura dels CDR per treballar amb “discreció”.

Alerta Solidària insisteix que s’està vulnerant el dret a la defensa

El portaveu d’Alerta Solidària i de les defenses dels detinguts, el sabadellenc Xavier Pellicer, denuncia que després de més de 48 hores, hi ha dos arrestats que encara no han pogut contactar amb els seus lletrats. Assegura que s’ha comès una “nova vulneració del dret a la defensa”. Alerta Solidària s’ha queixat davant el Col·legi d’Advocats de Madrid i insisteix que els registres a Sabadell es van fer sense comunicació al Col·legi d’Advocats de Sabadell. Lamenten que, malgrat que no se’ls aplica la llei antiterrorista, s’estan aplicant alguns dels seus preceptes: més de 36 hores sense contactar amb les defenses, cap informació als lletrats del procés i vulnerada la lliure elecció de lletrat a dos dels set acusats.
Pellicer insisteix en “un entramat i guerra bruta mediàtica del govern espanyol contra el moviment independentista”. I defineix com de “filtració interessada” el que s’ha anat publicat des de dilluns a diversos mitjans de comunicació: “no tenen cap tipus d’element probatori, el que estan fent és intentar muntar el cas”, ha remarcat, especialment pel que fa als precursors d’explosius: “no han trobat explosius, sinó una sèrie de materials que poden estar presents a qualsevol casa”.

Torra: “estem farts que s’entri a casa dels catalans de matinada”

Des del Parlament, en el Debat de Política General, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha carregat aquest dimecres contra la detenció dels nou membres del CDR. “El moviment independentista ha estat, és i serà un moviment pacífic i no violent que busca la independència sempre per mitjans democràtics. Mai permetré que es vulgui associar un moviment democràtic amb el terrorisme. Estem farts d’amenaces i que s’entri a casa dels catalans de matinada”, ha assegurat, tot lamentant la “repressió acarnissada” que pateix l’independentisme.

Grup de suport als detinguts

D’altra banda, aquest dimecres s’han fet públic diversos grups de suport a les xarxes socials als detinguts el passat dilluns. En unes hores, el grup de suport ha acumulat 2.500 seguidors a Twitter, 700 a Facebook o Instagram.

Foto portada: els Bombers i agents de la Policia Municipal, a l’incendi que es va originar al domicili de Jordi R, el 22 de maig de 2019. Autor: M.Sabater / cedida.