- La denunciant, d’origen bolivià, assegura que la van vexar amb comentaris racistes quan se li va escapar el gos.
- L’Ajuntament assegura que els informes mèdics van descartar cap tipus de tortura.
Una veïna de Sabadell demana penes de presó per a quatre agents de la Policia Municipal, a qui acusa de tortures i vexacions quan la van detenir perquè se li havia escapat un gos que havia tret a passejar en un solar. Els fets van tenir lloc el mes de maig de l’any 2021. L’Ajuntament destaca que Fiscalia no va trobar indicis de delicte quan es va obrir la investigació, però expressa el seu respecte a les decisions judicials.
La dona, representada per advocats d’Irídia, assegura que va ser humiliada pel fet de ser de Bolívia i relata que la van emmanillar contra el terra de forma desproporcionada. Sol·licita que els agents siguin jutjats per tortures i vexacions, així com delictes contra la integritat moral, lesions i un delicte lleu de danys. Les penes requerides van de dos a set anys de presó. També reclama 35.000 euros per danys físics i psicològics, i una ordre d’allunyament de 500 metres durant deu anys.
El relat de la veïna
Segons l’escrit de conclusions presentat per l’acusació, al qual ha tingut accés l’ACN i també el digital El món, els fets van passar el maig del 2021. La dona havia sortit a passejar la gossa en un solar i se li va escapar. Va anar a casa a agafar menjar i una joguina per atraure-la, i quan va tornar al carrer es va trobar una patrulla de la Policia Municipal que li va exigir que agafés l’animal.
La defensa relata que li va posar la corretja, però la gossa estava espantada i va tirar fort, de manera que la va dur cap a la vorera. “Amb ànim d’humiliar-la”, indica, els agents li van fer una estrebada per l’esquena i un seguit d’empentes fortes cap a la paret. La dona va demanar que no la colpegessin, però assegura que li van prendre l’animal de forma violeta mentre deien que la gossa estava “morta de fam” i ella “aniria a dormir al calabós per ‘xulita'”. L’actitud dels agents va bloquejar la dona, que demanava que esperessin l’arribada de la seva parella, propietari de la gossa.
Tot seguit, van arribar dos altres agents a qui va intentar explicar el tracte rebut, però aquests li van ordenar que els donés el mòbil amb exabruptes “i la van tirar fortament a terra amb ànim de lesionar-la i humiliar-la per raó del seu origen”. Relata l’acusació, exercida per l’advocada Laura Medina, que la van aixafar amb tot el pes al damunt i li van posar les manilles encastant la cara amb força contra el terra amb el coll torçat mentre ella pregava que no li peguessin.
“Va sentir un dolor molt fort a la mandíbula, i la pressió dels genolls dels agents a l’esquena, lumbars i les cames, així com una forta sensació d’asfíxia pel pes dels agents sobre el seu cos”, destaca la lletrada al seu escrit de conclusions provisionals, al que ha accedit el digital El món, en què assegura que la dona “no va mostrar cap actitud de violència ni resistència”.
Una patrulla va dur la detinguda a un dels vehicles per un presumpte delicte de resistència o desobediència i la van traslladar al CUAP Sant Fèlix. Ella es va identificar verbalment amb el DNI, “sense oposició”. L’advocada lamenta que “amb ànim de vexar-la i discriminar-la pel seu origen, li van proferir comentaris racistes, xenòfobs i vexatoris”. Assegura que li van dir: “Vamos a ir al San Felix; tranquila, que es gratis“. També relata que la dona va sentir comentaris entre els agents sobre un possible contagi de sarna pel contacte amb ella.
Després de ser visitada al CUAP sota vigilància policial i que un agent li abaixés els pantalons per a l’exploració mèdica perquè ella estava emmanillada, la van dur a comissaria. La lletrada indica que abans d’entrar a les dependències la van tenir molta estona esperant al vehicle policial. Al cap d’unes hores, sortia de comissaria en llibertat i la detenció sense efecte.
“Estem davant d’un cas de maltractament greu amb un clar component racista”, sosté Laura Medina, que apunta que el cas arribarà a judici tan bon punt l’Audiència de Barcelona assenyali la data per celebrar la vista. Medina assevera que a Irídia els preocupa la “manca de control dels mecanismes policials, especialment en cossos locals” i destaca que el fet que el cas arribi a judici “és un pas important contra la impunitat”.
La lletrada ressalta que la seva clienta va patir diverses seqüeles físiques i psicològiques de les quals encara s’està recuperant. Va ser diagnosticada de trastorn d’ansietat, trastorn depressiu major i estrès posttraumàtic, fet que la va dur a agafar la baixa laboral.
La versió municipal
Segons han explicat fonts municipals a aquest digital, arran de la denúncia de la dona es va obrir una investigació. Durant la fase d’instrucció, la Fiscalia no va presentar cap acusació. Les mateixes fonts apunten que l’Ajuntament, “com sempre fa, respecta tots els procediments judicials”. Aquest dimarts l’Ajuntament ha afegit alguns detalls.
“Els fets van passar quan els agents van detenir una dona per resistència a l’autoritat, en negar-se a identificar-se davant els agents. En tot moment, se li va informar dels procediments a seguir si continuava fent cas omís als requeriments policials perquè s’identifiqués”, asseguren, tot afegint que “els reconeixements mèdics no van detectar lesions compatibles amb actes de tortura o vexacions”.
El consistori reitera que Fiscalia no considera acreditat cap tipus de menyspreu a la denunciant ni cap vexació a la seva integritat física ni psíquica. A la banda que el consistori reitera el seu respecte als procediments judicials, la legalitat i els drets fonamentals també fa el mateix amb el seu “compromís amb la professionalitat dels cossos i forces de seguretat.
Foto portada: Policia Municipal en moto. Autor: ACN
Pingback: SPL-CME tanca files amb els 4 agents denunciats per tortures