Pla general dels tres estudiants de la UAB acusats d'estripar una bandera espanyola, entrant als Jutjats de Sabadell en el judici. Imatge del 8 d'octubre de 2019. (Horitzontal)

Absolts tres estudiants de la UAB jutjats per estripar una bandera espanyola

L’Audiència de Barcelona ha absolt tres estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) acusats d’estripar una bandera espanyola d’una parada de Societat Civil Catalana (SCC) al campus de Bellaterra, a Cerdanyola del Vallès, el 19 d’abril de 2016. El jutjat penal número 2 de Sabadell els va absoldre del delicte de coaccions amb agreujant d’odi, però va condemnar-los a 10 mesos de presó per ultratges a la bandera, fet pel qual van presentar recurs. Ara, l’Audiència de Barcelona ha fallat basant-se en el criteri del Tribunal Europeu de Drets Humans, que no considera delicte cremar una imatge del rei.

En la sentència, avançada per La Directa i a la qual ha tingut accés l’ACN, es remarca que s’ha d’analitzar si els fets entren dintre del dret a la llibertat d’expressió, i es remet a la sentència del TEDH del 13 de març de 2018.

“Una pena de presó imposada per una infracció comesa en el marc del debat polític és només compatible amb la llibertat d’expressió en unes circumstàncies excepcionals i que l’element que cal considerar és el fet que el discurs inciti l’ús de la violència o constitueixi un discurs d’odi”, assegura aquella sentència.

En el text s’assenyala que “difícilment” es pot afirmar que “estripar una bandera espanyola és un acte que per si mateix inciti a l’ús de la violència o que constitueixi un discurs d’odi”. En aquest sentit, es remet a una valoració sobre la crema de fotografies de la monarquia, en què es considerava “un acte emparat per la llibertat d’expressió, sempre que no inciti a l’odi o a la violència”. És per aquest motiu que la sentència revoca la resolució del jutjat penal número 2 de Sabadell i falla a favor de l’absolució dels tres acusats pel delicte d’ultratge a la bandera.

Satisfacció dels acusats

Els acusats han rebut amb satisfacció la sentència al recurs que van presentar davant la decisió del jutjat de Sabadell.

“Portem quatre anys i mig de procés judicial, en què ens han demanat 3 anys i 10 mesos de presó per a cada un de nosaltres”, denuncia un dels acusats, Dani Tubau, en declaracions a l’ACN.

En aquest sentit, assegura que en aquest temps se’ls ha investigat com a organització criminal per ser d’ideologia antifeixista, que han estat objecte d’escoltes policials i que se’ls ha fet vigilància amb vídeo d’alguns dels actes o xerrades a les quals han participat al campus de Bellaterra.

“La sentència diu el que dèiem nosaltres en el procés judicial, que estripar una bandera espanyola no és un delicte, que s’emmarca en la llibertat d’expressió”, afegeix. “Tomba els delictes de coaccions i d’odi que ens va intentar atribuir el fiscal de delictes d’odi”, conclou Tubau.

Més informació: 

Vist per sentència el judici pels incidents en una carpa de Societat Civil Catalana a la UAB

Foto portada: els tres estudiants, entrant als Jutjats quan es va fer el judici en primera instància.