Benet Salellas

Un testimoni indica que el principal sospitós residia al pis on van assassinar Helena Jubany

  • Declaren tres testimonis incriminatoris. Un d’ells ubica el principal sospitós, Santi Laiglesia, com a resident al pis de Careta on van morir Jubany. 
  • Benet Salellas (advocat de l’acusació particular) demana una nova investigació policia liderada pel grup d’homicidis dels Mossos. 

La família d’Helena Jubany demanarà al cos de la policia judicial que investigui l’assassinat del 2001. Avui, un cop reobert l’expedient del crim, han declarat als jutjats de la ciutat tres testimonis. L’advocat de la família, Benet Salellas, assegura que “confirmen la tesi i els motius de reobertura del cas”. Així doncs, demanen una investigació profunda a la Unitat Central d’Homicidis dels Mossos d’Esquadra perquè amb poc temps s’ha de recapitular i aportar tots els elements provatoris per investigar el principal sospitós, Santi Laiglesia. 

A la sortida dels jutjats de Sabadell, l’advocat de la família Jubany, Benet Salellas, ha anunciat que el pròxim dilluns presentaran l’escrit en què proposaran que el cos policial encarregat de dur a terme la investigació de l’assassinat sigui la Unitat Central d’Homicidis dels Mossos d’Esquadra. Aquesta és prioritària per la defensa, ja que és la unitat especialitzada a tancar casos encara no resolts. L’objectiu de l’acusació és reprendre la investigació judicial per trobar elements probatoris i la identitat de l’assassí o possibles col·laborados i còmplices.

La nova investigació permetrà aclarir on estava i amb qui es trobava el principal sospitós, Santi Laiglesa: abans, durant i després dels fets. “Els tres testificals han aportat molts elements que confirmen la tesi i els motius de reobertura del cas”, assenyala Salellas. La germana de l’única investigada fins al moment, Imma Careta és un dels testimonis que ha portat “fets per enriquir la investigació i poder-la aprofundir”, tal com detalla la defensa de la família. Per altra banda, un testimoni, veí de l’immoble on es va trobar el cos sense vida de Jubany, ha assegurat que Laiglesia residia al lloc dels fets des de feia més d’un any com la seva pròpia bústia indicava. Tot i això, Salellas, lamenta que van molt tard i que cal agilitar els processos perquè no puguin prescriure les acusacions:

“Corre el rellotge de la prescripció de cara a imputar altres persones diferents de la única investigada en aquest expedient. No podem arribar els 20 anys, fet que impediria seguir la investigació contra altres persones, actualment sospitoses. Aquests mesos que ens queden s’han d’utilitzar per aprofundir en el crim i no perdre ni un minut: Cal que el cos policial es posi a investigar el cas.”

El jutjat ha volgut incorporar, a més de proves documentals, veus dels testimonis amb la presència de la fiscalia i l’advocat de la defensa. Així mateix, resten pocs mesos per poder donar un gir i desemmascarar el o els responsables de l’assassinat de Jubany.

Més informació: 

El cas d’Helena Jubany, punt per punt, en el 19è aniversari del seu assassinat

Foto portada: Joan Jubany, en segon pla, i l’advocat Salellas, aquest divendres. Autor: David B.