Joan Jubany. Autor: David B.

El cas Jubany no avança per problemes informàtics als Jutjats

“No s’ha mogut ni un dit des que es va reobrir el cas”. Aquesta és la queixa que la família Jubany ha volgut traslladar avui davant els Jutjats de Sabadell. L’advocat de la família, Benet Salellas, avisa que si d’aquí a un any no han imputat als sospitosos revelats pels nous testimonis, perdran l’oportunitat de dur-los als tribunals.

El cas d’Helena Jubany es va reobrir fa quatre mesos, després que la seva família aportés noves proves que desmuntaven la coartada d’un dels presumptes autors, Santiago Laiglesia. Una de les novetats és l’aparició de noves veus que encara no han parlat mai. En principi ho havien de fer davant el jutge a principis de novembre, però un problema informàtic als Jutjats ho va impedir. A hores d’ara, encara esperen una data alternativa i Salellas alerta que només queda un any perquè prescrigui el delicte dels nous presumptes autors. Per contra, el comptador perquè prescrigui la causa oberta contra Santiago Laiglesia està a zero i té 20 anys al davant.

Benet Salellas i Joan Jubany. Autor: David B.
Benet Salellas i Joan Jubany. Autor: David B.

Joan Jubany també ha lamentat que tant la policia judicial com el jutge tinguin una actitud tan burocràtica i mostrin tan poca predisposició per resoldre el cas. Jubany assegura que hi ha més informació i nous testimonis, però, de moment, la policia no està receptiva perquè li traspassi totes aquestes proves i posar-se a investigar. “Vam comunicar-los que teníem informació molt útil per a la investigació, però els agents ens van dir que qui decidiria si era interessant o no valorar aquests documents seria el jutge”.

Per contra, Jubany i Salellas diuen que els jutjats mantenen una actitud molt burocràtica i “en conseqüència, la causa no avança perquè això és un peix que es mossega la cua”. El 4 de novembre no es va poder prendre declaració als nous testimonis per un problema informàtic, i des de llavors que no n’han sabut res més.

Un assassinat en un jutjat civil

Aquest, però, no és l’únic obstacle per tirar endavant el cas de l’Helena Jubany: el jutjat de Sabadell és civil, i un assassinat va per via penal. L’any 2001, quan es va denunciar el crim, el jutjat era mixt; però, ara, només tracta assumptes de dret civil. L’advocat Benet Sallelas admet que la situació és excepcional, però exigeix que “es posin els recursos necessaris per solucionar aquest problema”. De moment, resten a l’espera per poder prendre declaració als nous testimonis.

Foto portada: Joan Jubany. Autor: David B.