Caserna Guàrdia Civil Sabadell

L’Estat presenta recurs contra la sentència de la caserna de la Guàrdia Civil

L’Estat anirà fins al final en el contenciós sobre l’ús de la caserna de la Guàrdia Civil. Segons pot avançar aquest digital, l’administració general de l’Estat ha presentat recurs contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que desestimava indemnitzar l’estat per recuperar l’ús de l’antiga caserna, situada a la Gran Via. 

La sentència desestimava el recurs presentat pel Ministeri de l’Interior contra els acords adoptats en el ple de febrer de 2018, que anul·laven el conveni signat l’any 2006 pel qual l’Ajuntament havia d’indemnitzar l’Estat per recuperar l’equipament. Aquell conveni del 2006, conegut com conveni Bustos-Rubalcaba, per l’alcalde i ministre de l’època, taxava la caserna en tres milions d’euros més la cessió d’un terreny municipal de 5.000 metres quadrats.

L’Ajuntament va tombar aquell conveni l’any 2018 a partir del dictamen de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat. Però llavors el ministeri de l’Interior va presentar recurs contenciós administratiu. El TSJC va donar la raó a l’Ajuntament fa algunes setmanes. El govern municipal i el ple per unanimitat el passat 11 de gener van demanar a l’Estat no presentar recurs. Però l’administració estatal l’ha acabat presentant i per tant la caserna encara no pot ser utilitzada per l’Ajuntament perquè no s’ha acabat el tràmit judicial, que ara es pot demorar encara més temps.

Farrés lamenta el recurs

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha lamentat el recurs estatal i apunta que es produirà “que anem perdent més temps com a ciutat. La caserna és nostra”, ha convingut. Farrés havia reclamat al Ministeri de l’Interior que no recorregués la sentència, a través de converses informals. “Són els advocats de l’Estat els que decideixen l’estratègia jurídica, incorrerien en un delicte si no protegissin els interessos d’un patrimoni que consideren seu”, ha assenyalat Farrés.

Reaccions a l’oposició

El portaveu del principal grup de l’oposició, Gabriel Fernàndez (ERC), ha lamentat el recurs de l’Estat a Twitter i acusa el govern municipal de no fer res per complir la moció aprovada fa un parell de setmanes.


La portaveu del tercer grup en representació a l’Ajuntament, Nani Valero, de la Crida, també ho ha fet. Tant ERC com la Crida carreguen contra el govern municipal del PSC i Podem pel recurs de l’Estat.

Finalment, la portaveu de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, exhorta el consistori a negociar la devolució de la caserna, com ve fent des de fa alguns mesos. “Negociar, negociar i negociar si no volem perdre mínim quatre anys més”, diu.

Fonts del consistori han reiterat que han fet les gestions possibles per evitar el recurs. Així el govern ja ho va demanar per carta a finals de desembre. I també es va donar trasllat de la moció unànim del ple. Ja en aquell moment, l’alcaldessa va assegurar que no hi havia cap garantia que l’Estat no acabés presentant recurs.

Més informació: 

Sabadell demana a l’Estat que no recorri la sentència de la caserna

La caserna és de la ciutat, ratifiquen els tribunals

Contenciós per la caserna de la Guàrdia Civil

Foto portada: la caserna de la Guàrdia Civil. Autor: David B.