Aeroport de Sabadell. Autor. David B.

Badia torna a la càrrega per limitar l’Aeroport de Sabadell

13 anys després la història es repeteix. Accident mortal prop de l’Aeroport de Sabadell, i tant el moviment veïnal com els ajuntaments de l’entorn de la instal·lació demanen limitar al màxim les activitats de la instal·lació. I com fa 13 anys, els arguments i contraarguments són molt similars als d’abans. 

Per un costat, el moviment veïnal, ara aplegat a la Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès, assegura que l’accident del passat divendres estava anunciat. Van perdre-hi la vida dues persones després d’estavellar l’avioneta contra la segona planta d’una benzinera a l’entrada de Badia (més info: ‘Dos morts a l’estavellar-se una avioneta‘). Els veïns han convocat una protesta diumenge vinent.

I per altra banda, els ajuntaments propers. Al setembre de 2005 l’accident que va acabar amb la vida de dues persones va ser a Badia. Poques setmanes després, quatre persones van morir a Sant Quirze a l’estavellar l’avioneta contra una grua d’obres prop a Mas Duran. Llavors es va produir la mobilització més gran contra l’Aeroport de Sabadell. Veïnats, també la FAV de Sabadell, i consistoris de Sant Quirze, Badia i Barberà a l’uníson demanant que només quedessin a Sabadell els serveis d’emergències. Llavors l’ajuntament de Sabadell, tradicionalment defensor d’una infraestructura que li atorga singularitat, va sortir-se’n com va poder per no sortir esquitxat.

http://bit.ly/2FM2019

La realitat, però, és que l’Aeroport ha seguit i ha sortit d’una crisi que el va deixar molt colpejat durant uns anys. En aquest temps ha entrat en vigor la nova torre de control i aquest any la instal·lació acabarà per sobre de les 40.000 operacions. Malgrat que les queixes pels sorolls són moltes, els dubtes sobre la instal·lació d’AENA, sempre n’hi han hagut perquè viu d’esquenes als municipis, no anaven ara més enllà de voler transparència, informació i rendició de comptes.

Fins l’accident de divendres passat. Ara la pel·lícula sembla repetida. Atrapats en el temps. Aquest dimarts l’ajuntament de Badia ha emès un comunicat exigint que es traslladi de forma immediata tota l’activitat recreativa de l’aeroport de Sabadell “de manera urgent” i que es reubiqui en una instal·lació allunyada del nucli urbà. Així mateix, demanen a la direcció de l’aeroport que revisi tota l’activitat, que prescindeixi de tot el que no sigui “d’interès general” i que redueixi el número de vols, prohibeixi tot tipus d’exhibicions i actualitzi totes les mesures de seguretat sobre les revisions dels avions així com els protocols d’actuació.

Accident Avioneta. Autor: David B.
Accident de l’avioneta. Autor: David B.

El comunicat badienc no és curt. Transmet a les famílies de les víctimes el seu condol. I tot i que diuen que “no volem posar en dubte la seguretat de la instal·lació” qualifica l’aeroport “d’enorme perill potencial” per als municipis de l’entorn. En tot cas, un perill que es podria arribar a justificar, al seu parer, si es presten serveis d’interès general però mai si els vols són “activitats estrictament d’oci” com les de l’Aeroclub Barcelona – Sabadell. Del que no es fa cap menció al comunicat és del fet que la benzinera on es va estavellar l’avioneta el passat divendres, al terme municipal de Badia i just en línia recta a la pista d’aterratge, es va construir fa poc més d’una dècada al costat d’un aeroport que porta més de 80 anys funcionant. Cert és que va tenir tots els permisos i era legal. Però ja llavors van haver-hi qui no ho veia una gran mostra de sentit comú.

Autor: la torre de control de l’Aeroport. Autor: David B.