Foto portada: els nous panells, a l'alçada de Badia. Autor: ACN.

Nous panells informatius a la C-58

Els conductors que circulin per algunes de les principals vies d’accés a l’àrea metropolitana de Barcelona començaran a veure en els propers dies panells de missatgeria variable del Servei Català de Trànsit (SCT) amb més elements gràfics, més colors i lletres més grans. A l’àrea de Sabadell, es poden veure a la C-58, entre Sabadell i Badia.

Trànsit estrenarà cinc panells amb tecnologia full matrix -configuració d’una matriu de píxels completa- que li permetrà crear missatges de forma molt més flexible i sense limitacions. Els dispositius actuals tenen un format rígid: una part central per a tres línies de text amb dotze caràcters cadascuna i dues zones laterals on es poden representar imatges de colors. “Això ens limita bastant a l’hora d’informar els usuaris”, assenyala la subdirectora general de Gestió del Trànsit, Cristina Pou, que presenta els nous panells d’una forma molt gràfica: “Són com una pissarra”. De moment, se n’han instal·lat a la C-58, a l’altura de Badia del Vallès; a la C-32, entre el Masnou i Montgat (Maresme); i a la C-31, a l’Hospitalet de Llobregat, i estan en fase de prova. En les properes setmanes, se n’hi sumarà un a la B-23 i un altre a l’AP-7, a Sant Cugat.
La configuració tecnològica dels nous panells no limita el disseny dels missatges del Servei Català de Trànsit. Per exemple, les icones i senyals es poden situar en qualsevol punt del tauler, i no només en els laterals, com fins ara, de manera que es podran integrar en els texts. Això permetrà configurar missatges més gràfics, que el conductor ha de poder comprendre de forma més ràpida i senzilla.

“El que volem és que l’usuari, amb un cop d’ull al panell, entengui la situació”, destaca Pou a l’ACN. “Aquesta flexibilitat ens donarà més possibilitats a l’hora d’informar els usuaris amb l’objectiu que reverteixi en la seguretat viària”, afirma la subdirectora general de Gestió del Trànsit.

Els nous panells són els primers amb tecnologia Full Matrix que s’instal·len a la xarxa viària de l’estat espanyol. S’han ubicat en algunes de les principals vies d’accés a l’àrea metropolitana de Barcelona, concretament en punts estratègics per a la gestió del trànsit. Per exemple, el panell de la C-58, a Badia en sentit d’entrada a Barcelona, precedeix la bifurcació entre l’AP-7/B-30 i la C-58. Trànsit hi dona informació sobre el temps que trigaran els conductors si continuen per aquesta via o bé si agafen l’AP-7. Per donar aquest missatge, el SCT podrà utilitzar a partir d’ara el dibuix d’un cotxe, dues fletxes i rellotges amb el temps que els usuaris necessitaran per arribar a Barcelona.

Proposen un grup de treball internacional per homogeneïtzar els missatges

Davant les noves possibilitats, el Servei Català de Trànsit ha proposat un grup de treball amb la resta de països que utilitzen panells amb aquesta tecnologia per treballar de forma conjunta el disseny dels missatges i aconseguir-ne una homogeneïtzació. “Volem que els conductors, independentment del país que vinguin, puguin identificar de la mateixa manera els missatges”, diu. De moment, aquest grup de treball s’ha reunit una vegada.

Foto portada: els nous panells a la C-58, a l’alçada de Badia. Autor: ACN.