Joaquim Maria Puyal, nou ‘honoris causa’ de la UAB

  • La UAB ha commemorat la funció de Puyal en el món del periodisme i de la llengua.
  • El seu nomenament correspon a l’eix del compromís amb la llengua catalana i la societat.

Joaquim Maria Puyal ha tancat aquest dimarts el cicle de cinc doctorats honoris causa extraordinaris amb motiu dels 50 anys de la UAB. La cerimònia ha consistit en l’entrega del títol, de felicitacions i retrets. El doctor ha mostrat la seva decepció amb el periodisme, la llengua, el país i el món actual.

Puyal reconeix que “el seu balanç del periodisme, la llengua, el país i el món d’avui en dia és negatiu”. El nou doctor honoris causa vetlla per “un periodisme compromès amb una societat més responsable, més solidària, més valenta, amb menys dogmatismes i amb més llibertat”.

La seva lliçó sobre la voluntat de comunicar, que ha tingut un caràcter marcadament multimèdia, s’ha estructurat en nou punts que corresponen a diferents vessants de la seva tasca com a comunicador: la paraula, la veu, el to, el ritme, l’estil, la mirada, l’espai, el tacte, la llengua i “l’honrada subjectivitat”.

La rectora de la Universitat, Margarita Arboix, ha elogiat la funció de Puyal en el món de la comunicació, ja que les seves retransmissions no són simples transmissions esportives, sinó que són productes culturals, informatius i educatius”.
Aprofitant l’avinentesa de la semifinal de la Champions, Puyal ha considerat oportú mencionar al partit blaugrana com un dels elements clau en el seu doctorat. “Gràcies al Barça, sobretot a Messi, els gols s’han sentit en català arreu del món”. El periodista va ser el primer en retransmetre un partit de futbol en català, l’any 1976.

El doctorat honoris causa és el cinquè que ha atorgat la UAB amb motiu de la seva commemoració. Anteriorment, s’han atorgat distincions que corresponien als eixos temàtics de la llibertat d’expressió, a la solidaritat, la identitat cultural i al coneixement.

Foto portada: entrega del títol Honoris causa a Puyal, ahir a la UAB. Font: UAB.