Representants del Vallès Occidental a la Cimera Mundial del Clima 2019

El projecte ‘Vallès circular’, a la Cimera del Clima

El Vallès Occidental ha tingut un protagonisme especial a la Cimera Mundial del Clima. El projecte ‘Vallès Circular’ ha estat un dels seleccionats com a iniciativa innovadora envers el clima i la sostenibilitat. L’objectiu és consolidar una estratègia transversal entre els 23 ajuntaments de la comarca per, entre d’altres, reforçar l’economia circular.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha viatjat a Madrid per presentar la ponència Vallès circular: Innovació per a la sostenibilitat territorial en el marc de la Cimera Mundial del Clima. Vallès Circular ha estat un dels projectes seleccionats com a iniciativa innovadora envers el clima i la sostenibilitat.

Giménez ha valorat positivament la Cimera perquè “hem pogut comprovar que és cert que els Estats i els governs negocien les estratègies i els objectius de futur”. Amb tot, posa per davant el fet que la feina que s’està duent a terme des del món municipal.
La iniciativa Vallès Circular “es vol consolidar com una estratègia transversal compartida i efectiva en quatre eixos”: reforçar l’economia circular, redactar un nou pla d’acció pel període 2020-2023, augmentar l’acció conjunta i complementària entre els diferents agents i promoure l’acció local, mobilitzar actors i construir ciutats circulars al Vallès Occidental.

L’acord Vallès Circular es va signar, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, el 19 de juny de 2017 per part de les entitats comarcals, els 23 ajuntaments de la comarca i diferents organitzacions empresarials, centres tecnològics, universitats i agrupacions professionals.

Futurs projectes al Vallès Occidental 

D’altra banda, el conseller comarcal Carles Rodríguez ha destacat també el projecte Recooperem, que està destinat a fer una “transició ecològica justa”, reduint residus i “proporcionant àpats a famílies amb un alt grau de vulnerabilitat”. Rodríguez ha avançat que properament es farà públic el Pla Supramunicipal de la Qualitat de l’aire, que esbossarà les mesures aplicables als diferents municipis.

El president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental i alcalde de Matadepera, Nil López, assegura que “la valorització dels residus serà clau per afrontar l’emergència climàtica i la circularitat serà fonamental en els processos de producció”. Per tant, cal continuar treballant en plantes com la de Can Barba, des de la qual assegura que es genera energia suficient per “abastir 400 habitatges”,ha afirmat.

Per últim, Giménez ha anunciat que s’ha iniciat una prova pilot amb 4 ajuntaments de la comarca per implementar diferents actuacions que permetin avançar els municipis i convertir-se en Ciutats Circulars. Es tracta dels municipis de Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Ripollet i Sant Quirze del Vallès.

Foto portada: Representants del Vallès Occidental a la Cimera Mundial del Clima 2019. Foto portada: CCBOC/cedida