Pic Nevado Mateo - Perú. Autor: RTVE

Els tres excursionistes morts per l’allau del Perú són vallesans

En l’accident van morir tres persones de nacionalitat espanyola, dos veïns de Sant Cugat i un veí de Cerdanyola, a més del guia de nacionalitat peruana.

L’accident es va produir durant el descens del cim de la muntanya dels Andes Nevado Mateo, ubicada a la província de Carhuaz, a la regió Áncash, i d’uns 5 mil metres d’altura. L’allau els va sorprendre després de coronar el cim, el passat diumenge 6 de gener. Els tres joves catalans morts tenen al voltant de 26 anys.

Mitjans peruans indiquen que la desaparició es va denunciar diumenge, sis de gener, a dos quarts de sis de la tarda, després que un muntanyista que va sobreviure, va alertar que els seus companys d’expedició havien quedat sepultats per un despreniment de gel quan baixaven del Nevado Mateo. El grup estava format pels quatre muntanyistes catalans, tres dels quals van morir, i el guia peruà, que tenia dotze anys d’experiència. El supervivent, també de nacionalitat espanyola i amic de la resta, ha estat ingressat en una clínica.
El dispositiu de rescat va localitzar el guia encara amb vida, tot i que va morir poc després. L’allau, que va arrossegar els cossos uns 200 metres, es va produir al migdia del diumenge. L’accident es va produir quan un dels integrants de l’expedició va relliscar i, en anar lligats tots amb una corda, va arrastrar la resta de companys. Un equip de rescat d’alta muntanya està fent les tasques de recuperació dels cossos. També apunten a l’escalfament global com a causa del debilitament de la consistència dels glaciars.

Foto portada: imatge del pic Nevado Mateo. Autor: RTVE