Pessebres Sabadell

Pessebres més enllà de Sabadell: la tradició a Castellar

Quan parlem de Castellar ens ve a la ment un poble, ja convertit en vil.la gran on va a anar a parar molta gent de Sabadell, però també famós per les seves pastisseries i la imponent “Catedral del Vallès”. Però no podem passar de llarg i oblidar la gran tradició pessebrista de la vil·la.

Al 1950 Vicenç Girbau va aconseguir muntar la primera exposició al primer pis de l’edifici de les noies de les escoles Emili Carles Tolrà, juntament amb diversos pessebristes.

Després de passar per una de les aules del col·legi dels Escolapis, van anant millorant l’edifici de la Capella de Montserrat i al 1970 organitzen la II Trobada de Pessebristes de Catalunya. Al 1985 col·laboren en la formació de la Federació Catalana de Pessebristes i estan ben orgullosos d’haver col·laborat amb una associació italiana i també d’haver construït diorames per a ser presentats a la ciutat alemanya d’Aquisgrà en una exposició europea de pessebrisme.

Pel que fa a l’estil, cal destacar la imitació de la vegetació de la muntanya de la Mola, el detall de tot plegat i la representació d’escenes de la vida al camp. Tot això amanit amb l’aigua de la pluja que té una importància cabdal en el pessebre castellarenc.

El museu obre les portes al 1993 i des de llavors no han parat d’oferir als visitants vinguts de tot Catalunya, les exposicions nadalenques però cal fer esment dels tallers que són el veritable niu de joves promeses i que garanteixen un futur molt bo per a aquest art que forma part de la cultura de casa nostra. Aquest és el gran repte que tenen els pessebristes de Castellar: que arreli entre els més joves, ja que no només es tracta d’aprendre tècniques, sinó que amb la paciència, l’observació i el gust per la feina ben feta, també aconsegueixen treballar la vessant més pedagògica de l’activitat.

Aquest 2012 , en la 62ª exposició, sorprenen amb el tema dels jocs tradicionals on volen que la gent miri d’una altra manera els pessebres, després de l’èxit aconseguit l’any 2011, dedicat als oficis artesans. Es tracta de 18 pessebres de grans dimensions on es veuen nens i nenes jugant a jocs típics de carrer amb l’ambientació dels espais i personatges relacionats amb el naixement de Jesús. Cal destacar també l’exposició de joguines antigues que completa la ja esmentada.

Finalment, pretenen que aquestes innovacions atreguin als diferents sectors de públic i Castellar esdevingui una vil.la de referència en el món pessebrista. L’exposició estarà oberta fins el dia 3 de febrer.

Foto: Una imatge del pessebre.

Els comentaris estan tancats