La Mola restaurant

La Mola mai més a la vida tindrà un restaurant

La Diputació de Barcelona ho ha deixat molt clar: La Mola mai més a la vida tindrà un restaurant. Un any després de la finalització del contracte de concessió dels serveis del cim, l’ens ha explicat la situació actual i les accions que ja s’han emprès per preservar l’entorn natural i el conjunt monumental del monestir de Sant Llorenç del Munt i el seu entorn.

Han intervingut en la presentació Xesco Gomar, diputat de l’Àrea d’Espais Naturals i Infraestructura Verda, Sònia Llobet, directora del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i Albert Abaurrea, cap de Servei d’Anàlisi Gestió Territorial Inversions i Obres de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona.

La sostenibilitat

“Descartem el restaurant per sempre”. Albert Abaurrea ha estat contundent. La raó: la sostenibilitat. Un servei de menjars és incompatible amb el que poden generar les plaques fotovoltaiques que s’han d’instal·lar al monestir i que han de permetre el 100 per cent de les necessitats, sense dependre de cap altre sistema. Cal recordar que el subministrament elèctric no arriba al que és el punt més alt de l’espai protegit.

“Les infraestructures de producció d’energia que hi havia fins ara eren obsoletes i funcionaven amb combustibles fòssils”, es rebla des de la Diputació.

L’ens ha fet un estudi on s’ha comparat el que es gastava en kwh a l’any amb el restaurant a ple rendiment. En el nou escenari es planteja, amb la utilització de la depuradora d’aigües residuals (EDAR) o sense fer-ho. Amb el restaurant es consumien 73.486,96 kwh anuals. Amb les propostes noves, serien 36.635,05 i 17.040. En el model 2 hi ha un 23,18 per cent menys de consum que amb el restaurant en marxa.

L’estudi diu quantes plaques fotovoltaiques caldrien per cobrir els consums: amb restaurant, 313,4 metres quadrats; amb EDAR, 155,25; i sense la depuradora, 22,68. Aquesta xifra final és possible, apunta Albert Abaurrea. Es conclou:

“Per tant, segons les limitacions, tècniques i de disponibilitat d’espais, es considera que només l’escenari 2 -sense EDAR ofereix un grau adequat de compatibilitat entre les instal·lacions, les activitats i els serveis del cim de La Mola i el seu entorn natural protegit”.

L’EDAR tampoc es farà. I sí que s’aposta pels lavabos secs sense aigua i sense electricitat.

La polèmica

El negoci de restauració va obrir fa 57 anys, i s’ha anat desmuntant mica en mica. Una de les responsables, Gemma Gimferrer, va escriure un comunicat explicant la situació, i va obrir la caixa dels trons. El missatge va volar per les xarxes socials. Més de 10.000 firmes en contra. El 4 de desembre de 2024 van comencar les actuacions per condicionar i actualitzar les instal·lacions del recinte de la Mola.

L’afluència estimada de visitants va baixar un 10 per cent entre gener i maig de 2024. Les mules s’han repartit entre Sant Llorenç Savall, Cabrera, Castellar del Vallès, Sabadell i Les Preses. El Pla de futur de la Mola es va presentar a principis de 2024. Els defensors van atapeir La Mola. Els concessionaris estaven emocionats, i amb alguna llàgrima quan els excursionistes se’ls acostaven i els donaven escalf.

Els comentaris estan tancats