Foto portada: l'hospital Clínic de Barcelona, on està ingressada la dona santcugatenca. Autor: barnaclinic.

Primers casos de coronavirus al Vallès

Una dona de Sant Cugat, de 58 anys ha contret el nou coronavirus, també conegut com a Covid-19, segons ha reconegut aquest divendres al vespre el departament de Salut de la Generalitat. Es tracta del quart cas de coronavirus a Catalunya, el primer que afecta un resident al Vallès Occidental. Dissabte al matí Salut ha fet públic un nou cas, també de Sant Cugat.

Un home de 59 anys. Tot sembla indicar que és familiar de la dona infectada. És el primer cas de coronavirus a Catalunya que no havia tingut contacte amb l’exterior. Tant la dona com l’home es troben en estat lleu. La dona està ingressada a l’Hospital Clínic de Barcelona. El departament de Salut explica que havia estat en contacte amb un cas positiu a Alemanya. Des del país germànic es va avisar el Servei de Vigilància Epidemiològica de Catalunya, que va fer la prova a la dona. Ara ha donat positiu. L’home forma part de l’entorn directe de la dona i es el primer dels sis casos de coronavirus a Catalunya que no havia tingut contacte amb l’exterior. És per tant el primer cas de contacte directe a Catalunya.

Una quarantena de casos a Espanya

El primer cas a Catalunya es va detectar el passat dimarts. Durant l’anterior cap de setmana es van conéixer desenes de casos al nord d’Itàlia, i al llarg d’aquesta setmana s’han anat coneixent casos a Espanya, prop d’una quarantena a hores d’ara. A Catalunya s’han detectat quatre casos. Aquest divendres s’han detectat els dos primers casos a Euskadi.

Protocols i extensió internacional

En la darrera setmana els serveis sanitaris i moltes grans empreses (per exemple Correus) han actualitzat protocols d’actuació o els han posat en marxa per afrontar aquest virus que es va originar a la Xina a finals de l’any passat i que s’està estenent pels cinc continents. Per exemple, aquest divendres s’ha detectat el primer cas a l’Àfrica negra, en concret, a Nigèria. També els primers dos casos a Nova Zelanda.

Els països més afectats, a banda de la Xina, són Corea del Sud, Japó i Iran. A Europa on més casos és a Itàlia, especialment a les regions més al nord del país transalpí.

Por al contagi

La por al contagi ha provocat una carrera sense gaire sentit científic per proveir-se de mascaretes, que ha deixat les farmàcies locals, i fins i tot les ferreteries, sense existències. També s’han disparat les vendes de gels antisèpitcs.

El coronavirus entra a Sabadell… per la histèria col·lectiva

No obstant, les autoritats sanitàries fan una crida a la calma i no demanen gaire més que tenir una bona higiene de mans. Així mateix, els efectes del virus són similars als d’una grip estacional, amb índexs de mortalitat baixos i molt baixos en persones sanes.

Coronavirus: crida a la calma de l’hospital Parc Taulí

Foto portada: l’hospital Clínic de Barcelona, on està ingressada la dona santcugatenca. Autor: barnaclinic.