Foto portada: festival aquest diumenge a Santa Perpètua de Mogoda. Autor: ACN.

Vuit hores de cultura a Santa Perpètua per reclamar la llibertat de Cuixart

Milers de persones s’han acostat aquest diumenge al Parc de la Ribera de Santa Perpètua de Mogoda, el poble natal de Jordi Cuixart, per homenatjar-lo a ell i a la resta de ‘presos polítics’ i exiliats al Festival ‘Cultura contra la repressió’ organitzat per Òmnium Cultural.

Coincidint amb el 43è aniversari del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, empresonat fa més de sis mesos a Soto del Real, músics, poetes, actors, amics i familiars han pujat a l’escenari per reivindicar la cultura “com una eina fonamental per recuperar els drets fonamentals que l’estat espanyol vol robar als catalans”.

Tampoc han volgut faltar a la cita els consellers cessats, Lluís Puig i Meritxell Serret, i el president Carles Puigdemont, que en un vídeo han donat les gràcies als assistents per “defensar la llibertat i fer front a la repressió”. El vicepresident i portaveu d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha destacat que l’acte d’aquest diumenge “és la resposta solidària davant d’aquells que diuen que sóm violents”.

Can Gambús

El festival, organitzat per Òmnium Cultural amb el suport de l’ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, ha començat a dos quarts de dotze del migdia amb una concentració i una cercavila a la plaça de l’Ajuntament. Ja al Parc de la Ribera, als volts del migdia han començat gairebé vuit hores seguides d’actuacions diverses.

Les primeres han estat reservades per grups locals de Santa Perpètua molt relacionats amb Jordi Cuixart com el grup d’animació infantil La Belluga o Brassband, o els PinkPoni, grup format per amics de Cuixart. A partir d’aquí, per l’escenari i davant milers de persones que han desafiat el sol i la calor, ha anat passant una nodrida representació del món cultural català amb noms com Marina Rossell, Animal, Gossos, Gemma Huguet, Brams, Gerard Quintana i Josep Thió, entre molts d’altres.
Actors, escriptors, poetes i periodistes també han volgut felicitar Jordi Cuixart en el seu aniversari i recordar els polítics a la presó i a l’exili. Així, Sílvia Bel, Roc Casagran i Àurea Màrquez han llegit poemes i David Fernàndez, Sebastià Alzamora o Bel Olid també han tingut oportunitat de denunciar la situació “injusta” que viuen.

Malgrat que ha estat una festa d’aniversari sense la presència del principal protagonista, l’humor ha tingut una presència molt destacada durant tot l’acte. Personatges televisius i radiofònics com en Peyu, l’Òscar Dalmau i l’Òscar Andreu han fet riure els assistents amb els seus monòlegs.

Els moments emotius també s’han anat succeint al llarg de la jornada com quan veïns i amics de Cuixart han llegit un text escrit pel president d’Òmnium a Soto del Real, quan els assistents han cantat l”aniversari feliç’ amb Marina Rosell, les intervencions dels familiars o quan s’ha recordat a Muriel Casals.

Foto portada: festival aquest diumenge a Santa Perpètua de Mogoda. Autor: ACN.