Foto portada: captura de vídeo pujat per Pere Gallifa.

Polèmica detenció, per partida doble, al Passeig Manresa

Polèmica detenció per partida doble aquest dilluns al Passeig Manresa, al Centre. La Policia Municipal va detenir de forma expeditiva un menor que es va saltar un semàfor amb la seva bicicleta i es va encarar als agents. La detenció va comportar un gran moviment de curiosos. Entre ells, el periodista de Ràdio Sabadell Pere Gallifa, qui gravava l’escena en vídeo i va acabar identificat. ERC i la Crida demanen explicacions al govern municipal, qui ha convocat els portaveus a una reunió per tractar l’assumpte. 

Tot plegat va succeir aquest dilluns al vespre al Passeig Manresa. Segons han confirmat fonts policials a aquest digital, un jove en bicicleta es va saltar un semàfor. Agents de la Policia Municipal li van donar l’alto i el jove es va posar nerviós, discutint i increpant els agents, que van demanar reforços. El jove, segons les mateixes fonts, va colpejar un cotxe policial. La policia el denuncia per conducció temerària, resistència i desobediència greu a l’autoritat i un delicte lleu de danys.

El jove va acabar a terra reduït, identificat i detingut, molt alterat i entre crits. La policia se’l va endur al CUAP Sant Fèlix on se li va propinar un tranquil·litzant abans d’acabar sent entregat al seu domicili. Té 17 anys.

“Corta eso y dame el DNI”

Mentre tot succeïa, el periodista de Ràdio Sabadell Pere Gallifa estava a la zona. Va gravar el vídeo de la detenció amb el mòbil pel seu mitjà. Un agent de la Policia Municipal se li va acostar dient-li “corta eso y dame el DNI“. L’agent va identificar el periodista, i segons assegura Gallifa, el va advertir que probablement seria denunciat. Al cap d’una estona, i pixelant la cara de l’agent per complir la legislació, Gallifa va publicar l’escena a Twitter. Els crits de fons són del jove reduït.

La piulada suma més de 2.000 retuits a Twitter i més de 1.000 m’agrada en poques hores. I ha tingut reaccions polítiques a gran velocitat. A nivell polític, tant Esquerra Republicana com la Crida per Sabadell ja han demanat explicacions a l’executiu municipal. Els republicans demanen que s’obri un expedient informatiu.

A mig matí d’aquest dimarts el govern municipal ha fet públic que ha demanat un informe a l’Intendent Major de la Policia Municipal, Joan Antoni Quesada, per aclarir les circumstàncies en què es va identificar el redactor. Segons l’atestat policial, un agent va veure que una persona, que després es va identificar com a periodista, estava gravant amb un mòbil.

“El Govern defensa la llibertat de premsa i la tasca periodística, al mateix temps que confia en el cos de la Policia Municipal i garantirà que tothom pugui desenvolupar les seves funcions amb la màxima seguretat”, finalitza el comunicat municipal.

L’executiu municipal argumenta que vol donar la “màxima transparència i oferir tota la informació sobre els fets ocorreguts”. En aquest sentit, ha convocat els portaveus municipals aquest matí per explicar el cas.

El SLP-CME  defensa l’actuació

El Sindicat de Policia Local – Cos de Mossos d’Esquadra defensa l’actuació de l’agent amb el periodista. Mantenen que van demanar el DNI de forma correcta, neguen qualsevol tipus de cop i mantenen que “l’actuació del policia amb el periodista es va fer per preservar la integritat del menor i sense saber que qui gravava era periodista qui, per cert, no va acreditar aquesta condició”, assegura Xavier Bartroli, qui nega qualsevol tipus d’amenaça o intimidació al redactor.

Foto portada: captura de vídeo pujat per Pere Gallifa.