Vins del Vallès Occidental és la proposta del Consorci de Turisme del Vallès Occidental per aglutinar les diferents iniciatives de cultiu de vinya i de producció de vi de la comarca i donar-los-hi projecció.
Sota aquest distintiu hi ha vins del territori, produïts amb raïm cultivat a la zona i on s’utilitzen, majoritàriament, varietats autòctones, ja que durant molts anys el Vallès ha estat terra de vinya. Alguns dels vins elaborats a la comarca són l’Arraona, de Sabadell, el 5 Quarteres, el Joc de 9’s o el Martialis.
L’acte, presentat per la periodista Tana Collados, s’ha fet a la Casa Duran amb la participació de Maties Serracant, alcalde de la ciutat, Miquel Sàmper, president del Consorci de Turisme, Marisol Martínez, tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat i Participació, i Joan Berlanga, regidor responsable de l’àrea de Drets de la Ciutadania i Promoció Econòmica.
Serracant ha destacat la importància del turisme de proximitat i de tenir uns vins de qualitat per ser la “identitat territorial del Vallès”, mentre que Sàmper ha remarcat que “aquests productes han de tirar endavant i per fer-ho només falta voluntat i decisió i que totes les administracions siguin capaces d’ajudar”.
Per la seva banda, Martínez, que també és vicepresidenta del Consorci de Turisme, ha dit que “Sabadell és vi, vinya i molt més”, i Joan Berlanga ha parlat del model de consum pel que s’ha d’adoptar per “avançar cap a una escala més humana i més pròxima”.
Experiència en primera persona
En la presentació, els responsables de diferents projectes vitivinícoles han pres la paraula per donar a conèixer la seva experiència en el cultiu de la vinya. D’aquesta manera, s’ha pogut sentir a Xavier Marrot, del Celler de Can Morral del Molí, Esteve Esteve, de Ca l’Esteve, Adrià Garriga, de la Masia La Muntada, i Iñigo Haughey, membre de la cooperativa l’Olivera, que gestiona el projecte Arraona i també dóna suport a La Muntada.
Tots ells han parlat de la viabilitat dels projectes, el tipus de cultiu i model productiu que segueixen, els reptes i les dificultats que tenen com a viticultors i de com donar importància als productes de la comarca. En acabar els parlaments, hi ha hagut una degustació dels vins presentats.