El festival Observa continua endavant i, després d’encetar el segon cap de setmana de concerts amb un recital d’òpera, aquest divendres farà un gir de 180 graus: Iseo&Dodosound portaran la música més alternativa damunt de l’escenari; barrejaran el reggae amb el dub i, en aquest sentit, les trompetes, el saxo i l’electrònica es fusionaran en un mateix so. El duet està acostumat a actuar en festivals de gran format, com el Viña Rock, el Rototom Sunsplash o International Dub Gathering, i la següent parada de la seva gira internacional serà a Sabadell.
Leire Villanueva, artísticament coneguda com a Iseo, és una cantant de Pamplona que tant actua de la mà de Dodosound com en solitari. De fet, l’artista ha presentat novetats recents en tots dos camins professionals i, en aquesta entrevista, explica com ho viu i com ho verbalitzarà aquest divendres al Parc Catalunya. Avança que hi haurà sorpreses.
Inicialment, Iseo i Dodosound eren dues firmes que anaven per separat i, al 2014, va ser quan van fusionar les seves veus en un mateix escenari. Com va néixer aquest projecte conjunt?
Al 2014 va ser quan vam començar a compondre junts i, abans d’això, l’any 2013, vam compartir la música que cadascú de nosaltres dos estava fent per separat. ‘Dodo’ era el DJ d’una banda de rap de Pamplona i jo estava component les meves primeres cançons amb la guitarra. En aquell moment, ell havia tret un tema que es titulava Animal i jo havia tret la meva primera maqueta, Red Gardens (‘Jardins Vermells, en anglès), i ens les vam intercanviar perquè els dos som de Pamplona. A partir d’aquí va sortir la idea de provar de fer música junts. Allí va començar tot i fins avui dia.
Combinen el dub amb el reggae i també li posen uns tocs de tri hop. Una aposta força definida, la seva. En aquest sentit, creuen que la seva música va dirigida a un públic amb un perfil determinat?
El nostre públic és molt heterogeni i això ho veiem sobretot quan toquem a sales. Al final, en un festival s’ajunta el públic dels diferents artistes del cartell, però quan hem tocat en fires de sales ha sigut quan hem vist com és realment el nostre públic. I és molt variat: tant en edat, com en tot en general.
Tot i que s’expressen majoritàriament en anglès, una de les seves últimes cançons, Arigato (‘gràcies’, en japonès), barreja diferents idiomes; en aquest cas, l’anglès, el francès, el català i el castellà. A què respon això?
La veritat és que jugar amb els idiomes ens ha definit sempre, des dels inicis. Sí que és cert que, en general, la nostra música està escrita en anglès, però aquest tema en concret, Arigato, va sortir del fet de voler donar les gràcies al nostre públic tan diferent que hem anat coneixent per diferents països gràcies a la nostra música. És una cançó d’agraïment; de fet, significa gràcies.
Les escriuen vostès les lletres?
Sí, i tant. Componem totes les nostres cançons, les produïm nosaltres al 100 per cent també i, en aquest disc, les barreges també estan fetes per ‘Dodo’. És un projecte totalment personal.
I és difícil de fer a dues mans tot això?
No! No és difícil perquè entenem molt bé quin és el procés. Hi ha cançons on la lletra va més de la mà d’un, d’altres que de l’altre o dels dos per igual. En la gran majoria, un tira la primera pedra, la idea, o l’estribillo, i l’altre la completa. Ens entenem molt bé en aquest sentit.
Han tocat en macro festivals, com el Viña Rock, el Rototom Sunsplash o el Télérama Dub Festival, tots ells amb un esperit força similar al d’Iseo&Dodosound. Què els sembla el fet de formar part de l’Observa, que té un ventall de gèneres molt divers?
Ens encanta participar en aquest tipus de festivals o cicles perquè, com et comentava abans, el nostre públic és molt heterogeni. Per què no estar en aquest tipus de cartells més transversals o més oberts? Ho veiem com una cosa enriquidora. Estem molt contents de tornar a Catalunya. I, de fet, al concert de l’Observa és on inaugurarem el concert nou que hem preparat per la gira d’estiu. Així que esperem que sigui una nit ben especial.
Què ens en pot avançar?
Que hi ha força novetats, si et dic la veritat. Per començar que és un concert que encara no hem tocat mai i, per tant, la primera novetat és que s’inaugura el concert d’aquest nou cicle a Sabadell. I, a part de les cançons del nou àlbum, també hi haurà algunes sorpreses que tenim moltes ganes de tocar per veure com reacciona el públic que ja coneix la nostra música.
Vostè també ha fet molts treballs en solitari i, de fet, recentment ha publicat un nou àlbum, Etxean (2021). Què la va fer tornar als seus orígens amb aquestes quatre versions en euskera?
Doncs ens va arribar un micròfon nou a l’estudi i, quan l’estàvem provant, vaig començar a cantar aquestes cançons [Txoria Txori, de Mikel Laboa; Aitormena, de Hertzainak; Eskuak, de Berri Txarrak i Baldorba, de Benito Lertxundi], però podrien haver estat altres. El meu projecte en solitari m’obre la finestra a seguir composant pel meu compte i aquest petit EP, amb unes versions dels clàssics euskeres, van ser un petit regal per a mi i per a la meva terra.
D’on surt el nom artístic Iseo? Què significa?
Iseo és la protagonista d’una llegenda medieval; s’ha escrit molt sobre la seva història. Ve d’aquí unicament, d’aquesta figura llegendària.
I, a banda de la gira que està actualment en curs, hi ha algun nou projecte d’Iseo, sigui en solitari o amb Dodosound?
Doncs sí que n’hi ha, però el que passa és que no els puc explicar. El nostre públic haurà de seguir atent per enterar-se de les pròximes novetats, però vaja, s’estan coient cosetes.
Foto portada: Leire Villanueva i Alberto Iriarte, artísticament coneguts com a Iseo&Dodosound. Autor: cedida.
Pingback: La nit més elèctrica del festival Observa arriba de la mà d'Iseo&Dodosound