Si hi ha un document important en una ciutat com Sabadell, a banda del Pla General (que ja pentina canes, doncs es va aprovar al 1991), és el Pla de Mobilitat. Fa anys que la ciutat no té el document marc, que a més és obligatori, per plantejar la distribució de fluxes de mobilitat de tot tipus (del vianant al trànsit de mercaderies interurbà passant per bicicletes, patinets elèctrics, turismes, autobusos o ferrocarril). Finalment el ple debatrà properament en fase inicial el Pla de Mobilitat. El principal repte, que s’ha de portar a la pràctica abans del 2025 (Europa obliga), és la Zona de Baixes Emissions.
El govern espanyol apreta tots els municipis de més de 50.000 habitants a implantar una Zona de Baixes Emissions. Els catalans de més de 20.000 residents s’han compromès a fer-la abans del 2025, com també mana Europa (que finança 1,25 milions amb els fons Next Generation). A Sabadell la delimitació de la ZBE no és pública però és prou evident: el barri del Centre en la seva totalitat. És a dir, el rectangle interior entre la Gran Via, l’eix Vilarrubias-Zamenhof, la Ronda Ponent i la carretera de Terrassa-Barcelona fins la Gran Via. Se suposa que a l’interior no hi podran accedir els vehicles d’altes emissions.
Però en un parell d’any s’ha de fer tota la planificació i adquirir el material necessari per vetllar pel seu compliment. La Zona de Baixes Emissions és un dels principals reptes del Pla de Mobilitat que s’elevarà al ple el 8 de novembre. Després de mesos de negociació, l’executiu de Marta Farrés debatrà l’aprovació inicial del pla, que després haurà de rebre al·legacions, incorporar-les o denegar-les i aprovar-lo de nou, de forma definitiva. I pel mig passar per la Taula de la Mobilitat. Alguns mesos per endavant encara, per tant. I tot a les acaballes del mandat. No pocs regidors han urgit el tinent d’alcaldessa Jesús Rodríguez al llarg des de 2019 a arremangar-se per tenir el document. Finalment arribarà.
Segons l’Ajuntament, el PMUS arriba al ple després d’enquestes a 1.700 llars i diverses rondes de debat a la Taula de la Mobilitat, sessions participatives i amb la participació veïnals i d’entitats. El document estarà en vigor entre 2023 i 2028.
Quins són els objectius del Pla de Mobilitat?
Segons l’Ajuntament, l’objectiu marc és promoure la ‘mobilitat sostenible’ i millorar la qualitat ambiental. És a dir, hauria d’estar molt centrat en la millorar de la qualitat de l’aire, per exemple. Els objectius emanen d’un pla superior, el Pla Director de Mobilitat de la Regió Metrpolitana de Barcelona. A la pràctica es vol reduir l’ús del vehicle privat per tenir menys emissions contaminants i gastar menys energia.
Segons el consistori, es preveuen una vuitantena d’actuacions concretes. A nivell general haurà de planificar la coexistència entre els diferents modes de transport, afavorir la mobilitat a peu, fent que el vianant tingui més espai públic a la seva disposició (com al carrer Sant Pere o Indústria, si cal), potenciar l’ús de la bicicleta (mantenint i millorar les infraestructures), promoure la competitivitat del transport col·lectiu, optimitzar l’oferta d’aparcament i millorar la gestió de les mercaderies.
Foto portada: eternes retencions al tram central de la Gran Via. Autor: J.d.A.