El 21 de març de 1966, l’Organització de les Nacions Unides (ONU) va proclamar el Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial, en commemoració a la massacre de Sharpeville, a Sudàfrica, el 1960. 69 persones van morir assassinades a mans de la policia mentre participaven a una manifestació pacífica contra la llei de passis de l’apartheid. Segons aquesta llei, tota la “gent de color” estava obligada a portar un document que limitava el seu accés a les zones reservades als blancs, al qual constava anotat si tenia o no permís per mobilitzar-se fora del lloc de residència.
Recordem el marc legal que inclou diferents formes de discriminació i, a l’hora, pretén protegir els drets de totes les persones i fomentar el tracte en igualtat.
L’article 2 de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948 recull que qualsevol persona pot prevaler-se de tots els drets i de totes les llibertats que aquesta declaració proclama, sense cap distinció de raça, de color, de sexe, de llengua, de religió, d’opinió política o d’altra mena, d’origen nacional o social, de fortuna, de naixement o de qualsevol altra classe. Tampoc es farà cap distinció fonamentada en l’estatus polític, administratiu i internacional del país o territori del qual depengui jurídicament la persona, tant si es tracta d’un país o territori independent, com si està sota la tutela, encara que no sigui autònom o que estigui sotmès a qualsevol limitació de sobirania.
A Catalunya es va aprovarla Llei 19/2020, del 30 de desembre, d’igualtat de tracte i no-discriminació, per tal de garantir la igualtat de tracte en qualsevol forma de discriminació i promoure l’erradicació del racisme i la xenofòbia; de l’antisemitisme, la islamofòbia, l’arabofòbia, la cristianofòbia, la judeofòbia o l’antigitanisme; de l’aporofòbia i l’exclusió social; del capacitisme; de l’anormalofòbia; del sexisme; de l’homofòbia o la lesbofòbia, la gaifòbia, la transfòbia, la bifòbia, la intersexofòbia o la LGBTI-fòbia, i de qualsevol altra expressió que atempti contra la igualtat i la dignitat de les persones.
A l’estat espanyol es va aprovar la Llei 15/2022, de 12 de juliol, integral per a la igualtat de tracte i la no discriminació.
Dit això, tots sabem que encara que és necessari i important que la legislació reculli i visibilitzi tant les formes possibles de discriminar com els organismes i recursos de que disposem si es produeix un acte d’aquesta mena, el cert és que el racisme, la xenofòbia i la intolerància són problemes freqüents a totes les societats, que podem definir com actituds que consisteixen a donar un tracte d’inferioritat o excloure una persona o un col·lectiu per motius racials i estan presents a totes les societats. Qualsevol persona pot ser objecte de discriminació racial en un moment donat i és necessari un canvi de mirada, trencant amb els estereotips i els prejudicis racials. Cadascun/a de nosaltres juguem cada dia un paper rellevant en aquest sentit.
L’Oficina d’Igualtat de Tracte i No Discriminació de Sabadell atén, assessora, gestiona, media i sanciona (en allò que sigui possible legalment) en casos de discriminació, principalment per motius d’origen, de gènere, d’ideologia, d’orientació sexual, d’ètnia, de creences i també informa, forma i sensibilitza sobre els drets i deures reconeguts a la ciutat.
Des de l’SCAI es treballa amb i per les persones immigrades i refugiades, sense restriccions ideològiques, ètniques ni religioses, on diàriament lluitem per la defensa dels drets bàsics de les persones immigrades i de la igualtat de totes les persones.
Oferim acollida lingüística, fent classes presencials de castellà i català nivell inicial. També és possible, mitjançant el nostre projecte d’Amistats Lingüístiques, aprendre o millorar l’idioma (castellà o català); una persona voluntària el practica amb una altra persona que el vol aprendre o millorar, amb el compromís de fer una trobada un cop per setmana. Comptem, per alguns dels nostres projectes, amb voluntariat molt motivat.
Assessorem en matèria d’estrangeria i asil, de forma personalitzada. Davant els canvis a nivell de legislació en matèria d’estrangeria, contemplats alReial Decret 1155/2024, el quales començarà a aplicar a partir del 20 de maig d’enguany, l’SCAI realitza sessions informatives de forma mensual.
Participem a la Comissió de la Convivència, on ens reunim mensualment per debatre, validar i activar les diferents accions que es posen en marxa a la ciutat amb l’objectiu d’afavorir la convivència, la cohesió social i l’erradicació de qualsevol tipus de violència motivada pel racisme, l’homofòbia i la xenofòbia.
Amb totes aquestes actuacions i projectes, com a entitat i dins de tota la xarxa de recursos dels quals disposem a Sabadell, des de l’SCAI volem posar-hi el nostre gra de sorra perquè puguem donar passos cap a la igualtat i que la nostra societat acollidora i intercultural estigui cada dia més a prop de ser una realitat en tots els àmbits de la vida de les persones.