Pati de l'escola bressol de Can Puiggener. Autor: cedida.

Retocaran els criteris per entrar a una escola bressol a les famílies que treballen

L’Ajuntament retocarà els criteris complementaris en la preinscripció de les escoles bressol per donar més importància a les famílies que treballen. La proposta ha sortit endavant a partir d’una moció del Partit Popular, que ha pactat amb el govern municipal (PSC i Junts) la seva aplicació, que es farà ja per al curs 2026-2027.

La proposta ha arribat de la mà del Partit Popular, que la va deixar sobre la taula fa un mes per mirar de pactar-la. Ara el PSC i Junts hi han votat a favor.

Què s’ha aprovat?

El que s’ha aprovat implica uns retocs en els criteris complementaris, que s’utilitzen en cas de desempat. Els criteris prioritaris estan marcats per la llei i no es poden tocar. Són els següents:

  • El que més punts dona per entrar a una escola bressol és tenir germans escolaritzats al centre (40 punts).
  • La proximitat dona un màxim de 30 punts.
  • Ser beneficiari de la Renda Garantida de Ciutadania dona 10 punts.

A partir d’aquí es donen punts per criteris complementaris. Entre ells, la discapacitat de l’alumne (10 punts), que el pare o mare treballi a la mateixa escola bressol (40 punts), ser família nombrosa o monoparental (15 punts), que l’alumne hagi nascut en part múltiple o es trobi en situació d’acolliment familiar (10 punts) o ser víctima de violència de gènere o terrorisme (10 punts). Els ingressos de la unitat familiar donen entre 5 i 10 punts. Fins ara si els dos pares treballaven -o constaven com a demandants d’ocupació, és a dir, estaven a les llistes de l’atur- es donaven 4 punts addicionals. El PP i el PSC i Junts han pactat que a partir del curs 2026-2026 enlloc de quatre punts se’n donin 10 en aquest cas.

Santos (PP): cal facilitar la conciliació

La portaveu del PP, Cuca Santos, ha defensat que “s’adjudiquen moltes places a famílies en les quals els pares no treballen” i es dificulta així la “conciliació”. “A la pràctica moltes dones es plantegen deixar de treballar per estar amb els fills i estalviar-se la llar d’infants”. El regidor d’Educació, Manuel Robles, ha apostat “per reequilibrar una mica la puntuació” i la regidora de Junts Katia Botta ha mostrat el seu “sí crític” a una proposta que conté “llacunes” al seu parer.

Foto portada: la portaveu del PP a l'Ajuntament, Cuca Santos. Autor: D.Jiménez.
La portaveu del PP a l’Ajuntament, Cuca Santos, aquest dilluns. Autor: D.Jiménez.

La proposta ha sortit així endavant. L’oposició d’esquerres hi ha votat en contra perquè el dret a l’educació dels infants ha d’anar al marge de la situació laboral dels pares. “Tornem 20 anys enrere”, ha dit Joan Mena (Sabadell En Comú Podem): “les escoles bressol no són per a les famílies, són per als infants, que hi tenen el dret a l’educació”. Sílvia Renom (ERC) s’ha mostrat sorpresa amb el vot favorable del PSC: “de debò votaran això?”. La Crida, a través de la regidora Aurora Murillo, ha palesat que caldria fer més escoles bressol. De fet, el pla municipal d’escoles bressol encara té pendent la construcció d’una llar d’infants pública a la Concòrdia.

Foto portada: pati de l’escola bressol de Can Puiggener. Autor: cedida.

Deixeu un comentari