Foto portada: un club cannàbic a la Zona Hermètica, aquest divendres. Autora: Dihör.

Primera aproximació de l’Ajuntament per regular els clubs socials de cànnabis

Anys després del seu auge, i amb alguns a la ciutat, Sabadell crearà ara un grup de treball per estudiar com regular els clubs socials de cànnabis. Així s’ha aprovat per unanimitat en el darrer ple. Hi tindran veu les entitats de fumadors, les associacions veinals, els cossos de seguretat i els grups polítics.

El passat mes d’abril la Policia Nacional va detenir diverses persones per tràfic de droga a través d’un club social de cànnabis situat entre els barris de Gràcia i Campoamor (més info: ‘La Policia Nacional desmantella un club cannàbic‘). Segons la investigació policial, utilitzaven els clubs socials de cànnabis com una tapadora per vendre droga. “Hem de regular la normativa perquè a Sabadell ja hi ha alguns clubs de cànnabis i ens hem trobat que alguns han estat motiu de premsa”. Ho va dir la portaveu de Guanyem al ple, i tercera tinenta d’alcalde de l’Ajuntament, responsable de l’àrea de Promoció de la Ciutat, Marisol Martínez.

Grup de treball

Ara el consistori s’hauria de posar mans a l’obra. Els 27 regidors van aprovar a instàncies de Ciutadans crear un grup de treball  per buscar una fórmula que reguli la ubicació i les condicions per exercir l’activitat. Hi haurien de participar d’entitats veïnals, entitats de consumidors i consumidores de cànnabis, tècnics municipals, cossos de seguretat, representants polítics i ONGs locals.

Avalats pels tribunals

Els tribunals han avalat les associacions cannàbiques si estan inscrites al registre corresponent i limiten el consum als socis i a l’interior del local.

Totes les formacions polítiques han definit els clubs socials de cànnabis com una “realitat” i la majoria els han defensat com una forma de fer sortir el cànnabis del mercat negre i de promoure el consum responsable. “Els grups de consum són una bona sortida”, va apuntar el regidor de Salut, Ramon Vidal (UpC) mentre que Xavier Guerrero (ERC) assegura que cal fer una aproximació “no prohibicionista” i Boada (Crida) va xifrar en uns quatre milions el número de fumadors de cànnabis que pot haver-hi a Espanya. “Cal una regulació”, va convenir Gesa (PP) mentre que Toni Font (CiU) manté que “no és una qüestió senzilla però és aconsellable” i Cristian Sánchez, del PSC, va posar com a model a estudiar els de les ciutats de Sant Sebastià o Girona. L’impulsor de la proposta, Ciutadans, ha mantingut que és molt important cercar el “consens”, en paraules de Joan García.

Moratòria

El 25 de juliol de 2014 la Junta de Govern de Sabadell, de forma discreta i de resultes d’una acció similar a la ciutat de Barcelona, va suspendre per un any l’atorgament de llicències d’obres o activitats per implementar clubs de cànnabis. No obstant, la moratòria no és vigent des del passat estiu.

Foto portada: un club cannàbic a la Zona Hermètica, aquest divendres. Autora: Dihör.

Comments are closed.