CAP Sud

Campoamor i Espronceda també clamen contra el tancament temporal del CAP Sud

Més d’un centenar de veïns han acudit a la convocatòria de les associacions veïnals per protestar pel tancament de l’ambulatori durant el mes d’agost.

Tarda de protesta a les portes del CAP Sud de Campoamor. Les associacions de veïns dels barris afectats pel tancament del centre al proper mes, la de Campoamor i la d’Espronceda, han aconseguit mobilitzar més de cent persones en un acte públic de repulsa a la decisió presa per l’Institut Català de Salut.

Durant una hora s’han escoltat proclames contra la mesura adoptada i contra les retallades en el sector, expressant el rebuig popular per la situació de la sanitat pública, el què ha empès a la “mobilització ciutadana com a mesura de pressió”, com explica el president de l’Associació de Veïns de Campoamor, Diego Granero. “Cal defensar el què va costar tant a diferents generacions”, declara Andrés Avellaneda, president de l’Associació de Veïns d’Espronceda, molt crític amb els gestors socials:

La salut d’un ciutadà que ha donat la seva vida per la ciutat, que va aixecar el tèxtil, que va estar treballant explotat dotze hores, que va pagar la seva Seguretat Social i que ara que ha de rebre allò que va pagar li treuen, això té preu? Això és el que cal preguntar-li al polític, quin preu té la persona? Quin preu té la sanitat?”, diu Avellaneda.

La protesta compta amb el suport dels empleats del CAP, tal com comenta Antonia López, administrativa del centre i enllaç sindical: “La Sanitat Pública està en perill i aquesta és una manera de reivindicar-la davant la privatització. La postura general dels treballadors és que estem tots amb la Sanitat Pública, creiem en el model”.

L’acte també va recordar la situació que viuen els empleats del sector, una precarietat del que parla la pròpia Antonia: “Ens sentim obviats, ens estan treient els nostres recursos i cada vegada som menys, però es mantenen els càrrecs intermedis, directors i caps d’equip, que són els que guanyen una dinerada i els que deien que anaven a rendibilitzar-ho tot”, es queixa.

Una de les últimes intervencions va ser la d’Amador Ruiz, president de la Federació d’Associacions de Veïns de la ciutat, que es va sumar “en qualitat de veí del barri de Gràcia, on també es tancarà l’ambulatori a l’agost, per la qual cosa espero que se s’afegeixin alguns dels meus veïns a la propera protesta”.

El tancament temporal afectarà al voltant de 40.000 veïns, segons les estimacions del CAP Sud, que hauran de traslladar-se al centre de la Plaça Castelao, el CAP Creu de Barberà, per poder ser atesos. Les associacions han anunciat que aquesta és la primera de les mobilitzacions d’una campanya que pretén evitar el tancament del centre l’any proper i aspira a reviure l’esperit històric de dos barris lluitadors que sempre han defensat els seus drets. La mobilització se suma a la que van fer a la mateixa hora els veïns afectats pel tancament (en aquest cas, a partir de les 15 hores durant el mes d’agost) del CAP Sant Oleguer.

Text i foto: David Granero.
Foto portada: El president de l’entitat veinal de Campoamor, dirigint-se al veinat, aquest dimecres.