Punt i final al conflicte entre l’associació Ethos i els veïns de la Serra d’en Camaró

  • L’entitat veinal, l’associació Ethos i l’Ajuntament desencallen l’oposició a l’arribada de l’entitat al barri.

  • Diversos veïns no volien que l’entitat, que treballa amb persones drogodependents, s’intal·lés a La Torre.

Després de diversos mesos amb un conflicte latent a la Serra d’en Camaró finalment tant l’entitat veinal com l’associació Ethos han arribat a un acord, que han segellat aquest dimecres amb l’Ajuntament com a mediador. Les entitats compartiran l’espai de La Torre i l’associació de veïns ampliarà activitats.

Els problemes al voltant d’aquesta qüestió sorgeixen amb el trasllat de l’entitat Associació Vallès Amics de la Neurologia, l’AVAN, al seu nou centre, al carrer de l’Estrella, al Centre. Sent així, quedava un espai al barri de la Serra d’en Camaró lliure a disposició d’una entitat de l’àmbit sanitari, segons les condicions del moment. A l’edifici, més conegut com La Torre, també hi fa activitats l’associació de veïns de la Serra d’en Camaró.

En aquest punt, l’associació Ethos, que treballa amb persones que es recuperen de diverses adiccions, va demanar ocupar l’immoble i deixar així el que ocupen i pel qual paguen un lloguer cada mes a la Gran Via. El consistori ho va acceptar.

L’entitat veinal, que demanava ampliar les seves activitats i ocupar més espai a La Torre, s’hi mostra en contra de la solució. I alguna de les reunions per buscar un encaix al conflicte acaben malament, trencant-se el diàleg. A més, sorgeixen diversos veïns de la zona contraris a l’arribada d’Ethos al barri, ja que no volen tenir una entitat que treballa amb persones drogodependents a prop de casa seva. El conflicte arriba al màxim en un ple municipal del maig, quan desenes de veïns del barri protesten a la plaça Sant Roc i entren al ple amb pancartes.

Des d’aquest punt, amb el consistori assegurant que l’entitat té dret a utilitzat La Torre i que no cedirà davant els que no volen que arribin persones amb dependències al barri, i reconeixent a la vegada que l’entitat veinal també ha de poder fer més activitats, es gestiona un acord, que s’ha segellat aquest dimecres.

Les condicions de l’acord

Per arribar a l’acte d’aquest dimecres, s’han signat tres convenis. Marquen que Ethos i l’associació de veïns compartiran l’espai. Ethos utilitzaran la primera planta, el segon pis i també una part de la planta baixa. Per la seva part, l’associació de veïns utlitzarà la planta baixa. A més, l’entitat podrà fer més activitats a un altre espai, proper: la casal del Viver Municipal.

A La Torre s’instal·len dues entrades independents i es fan altres obres de millora, que ja s’han acabat. Per la seva part, a la casal del Viver, amb accés pel carrer de la Serralada, s’han de condicionar els espais i pavimentar un itinerari per arribar a l’equipament.

Les obres d’adeqüació, a càrrec de l’Ajuntament, costen 50.000 euros i a La Torre ja s’han acabat, mentre que a la Casa del Viver acabaran en un mes i mig. Els convenis tenen una durada de quatre anys.

Com a associació de veïns no teníem problema en que vingués Ethos al barri. Però hi havia veïns que no volien ni que en parléssim. Hi havia un gran desconeixement i alguna gent que deia coses incertes, com que ens farien fora de La Torre”, ha assegurat el president de l’associació de veïns, Ramón Fuentes, satisfet amb l’acord.

Per la seva part, l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez (PSC), s’ha felicitat perquè “parlant la gent s’entèn” i creu l’acord és “satisfactori” i que hi haurà un “encaix positiu”.

D’aquí a un any sentireu dir que la col·laboració entre Ethos i els veïns és molt bona. Ja esperàvem que podia haver-hi problemes perquè pel tipus d’entitat que som no és fàcil integrar-nos en un barri i sempre hi ha gent que magnifica les coses. Però arribem disposats a col·laborar amb el barri i en moltes activitats”, assegura el president d’Ethos, Florentino Moreno.

La Torre està sitauda entre els carrers de Joan Boscà, Frederic Mistral i Joan Amades. Al barri, segons l’entitat, hi viuen unes 3.000 persones mentre que per Ethos hi passen cada mes un centenar d’usuaris.

Foto portada: Polítics i representants de les entitats, després de signar el conveni. Autor: J.d.A.