Josep Maria Plans

Sabadell recorda el Doctor Plans, primer regidor de Sanitat de la democràcia local

  • Malgrat que el CAP Nord no rebrà el seu nom, el centre cívic del de Can Deu ha estat rebatejat aquest dissabte.

  • Nombrosos ciutadans fan un darrer homenatge al que va ser primer regidor de Sanitat de l’Ajuntament.

Val més tard que mai. I val més posant el nom al centre cívic que res. Malgrat que l’homenatge ciutadà al Doctor Plans no ha pogut completar-se posant el seu nom al CAP Nord, per l’oposició del govern local fa uns anys, finalment s’ha batejat el centre cívic del barri amb el seu nom. En la seva memòria s’ha fet aquest dissabte un acte institucional.

Josep Maria Plans va ser el primer regidor de Sanitat de l’Ajuntament democràtic, format part del govern liderat per Antoni Farrés l’any 1979. Entre 1979 i 1987, Plans va liderar el desplegament del sistema sanitari públic a la ciutat amb polítiques que avui dia, persones de formacions polítiques diferents, defineixen com referents i avançades al seu moment. Per exemple, Sabadell va ser la primera ciutat de l’Estat en oferir llits hospitalaris per a la desintoxiació de les drogues. La informació sexual, l’educació materno-infantil, la medicina preventiva escolar o la salut mental van ser algunes de les seves ocupacions i la coordinació entre serveis socials i la medicina de familia va ser una de les seves concrecions. A més, va compaginar la pràctica mèdica i professional a l’ambulatori del nord de Sabadell amb la seva tasca política a l’Ajuntament.

Campanya pel CAP Josep Maria Plans

Des de fa anys diversos ciutadans van iniciar una campanya per posar el seu nom al CAP Nord, que passaria a ser CAP Josep Ma Plans. Van aconseguir més de 3.000 singatures. Però el ple municipal ho va rebutjar l’any 2007 amb els vots de PSC, CiU i PP. La personalitat i l’obra de Plans no era pròpia d’unanimitats. Finalment, però, serà el centre cívic del barri de Can Deu qui rebrà el seu nom. El ple, ja al novembre de 2013 ho va aprovar per unanimitat. Aquest dissabte, gairebé coincidint amb els deu anys de la seva mort, s’ha fet un acte institucional per descobrir la placa i unes 200 persones s’hi han acostat per assistir-hi.

Sánchez: “necessitem persones com ell”

L’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, assegura que “fem un reconeixement institucional i social”. Ha agraït la “tenacitat” i “tossuderia” de fer arribar a l’Ajuntament la proposta, així com també la feina de l’Entesa, que “ja havia treballat aquest tema molt abans”. Ha definit Plans com a “regidor, activista i ciutadà” i un exemple de “coherència”. “Necessitem persones com ell, que marquin una mica la pauta”, ha finalitzat Sánchez, acompanyat a l’acte per la regidora de Salut, Cristina Moreno.

La vídua: “avui estaria indignat amb tot el que està passant”

La vídua de Plans, Satur Soriano, ha intervingut a l’acte:

Sóc feliç que l’edifici porti el nom de Josep Maria perquè aquí va ser on es va posar en pràctica el seu model de participació sociosanitària [l’actual centre cívic ocupa les instal·lacions de l’anterior ambulatori], que va suposar un important avanç i millora, potenciant el treball en equip i amb participació dels usuaris. Avui Josep Maria estaria indigat com molts de nosaltres amb el procés social i sanitari del que no només és culpa la crisi econòmica. Que el centre cívic porti el seu nom no és només un homenatge a ell sinó a tot el que ha lluitat”.

La sindicalista i activista Esther Lopera ha definit el doctor Plans com una “gran persona” i ha dit que “és un honor poder parlar aquí amb la seva família; no hem d’oblidar que el Doctor Plans va planificar tota la sanitat a la nostra ciutat, va treballar per millorar la qualitat de vida dels treballadors”. “Si ara estigués amb nosaltres ens hauria aportat els seus coneixements perquè la gent que sabem menys ens poguéssim defensar”, ha dit també.

Al finalitzar l’acte un veí ha assegurat de forma espontània davant tothom que haguessin preferit que el CAP s’hagués dit Josep Maria Plans i no tant el centre cívic. S’ha resumit de nou així el sentir de bona part dels assistents i veïns de Can Deu.

Foto portada: els néts de Plans, Satur Soriano, Esther Lopera i l’alcalde Sánchez, descobrint la placa. Autor: David B.