El vital informe sobre els 170 habitatges dels Merinals comença en breu

El compromís és clar: si l’informe diu que els pisos s’han d’enderrocar a causa del seu estat seran enderrocats i els veïns reallotjats. És el que creuen els veïns i així ho acceptarà l’Agència Catalana de l’Habitatge. I si en canvi es poden rehabilitar sense enderrocar, com diu l’agència governamental, també ho acceptaran els veïns. L’informe tècnic que ha de dilucidar l’estat de 170 habitatges del polígon Merinals es farà aquest estiu finalment. 

Ja hi ha hagut alguns treballs previs, com reunions amb els presidents de les comunitats de veïns, i dimecres hi haurà una trobada conjunta al vespre amb els veïns afectats per presentar-los la metodologia. Els tècnics començaran per analitzar les zones comunes (escales…) i durant el mes d’agost es faran les visites als habitatges particulars. S’espera que abans de la tardor es tinguin els resultats de l’informe, que han d’acceptar totes les parts. L’informe el farà el Col·legi d’Arquitectes i el pagaran a mitges l’Ajuntament i l’Agència de l’Habitatge. 

170 pisos

Els pisos ara en qüestió van quedar fora del pla d’enderroc i reallotjaments al polígon Merinals signat l’any 1992 i finalitzat el mes de juny de l’any passat, amb les darrers claus (més info: ‘Punt i final a la substitució de pisos dels Merinals‘) i l’enderroc dels dos blocs antics durant l’estat d’alarma d’aquesta primavera. S’han reallotjat mig miler de famílies. En aquests 170 habitatges es va optar per la rehabilitació dels edificis, donat que el seu estat de conservació era millor i semblava suficient en el seu moment. Però des de fa uns anys s’acumulen els problemes: alguns veïns han hagut d’apuntalar els seus pisos i sense anar més lluny fa uns mesos que es va caure el sostre d’un lavabo.

Els barris d’ADIGSA

El barri dels Merinals forma part dels anomenats barris d’ADIGSA, que va començar a gestionar la Generalitat a partir de 1980 i que venien amb molts problemes de l’etapa del desarrollisme franquista. Altres barris d’ADIGSA són Espronceda, també a Sabadell, Ca n’Anglada a Terrassa, El Turó de la Peira a Barcelona, o Sant Roc a Badalona. En total s’han hagut de reallotjar veïns de 15 barris catalans i construir més de 8.000 nous habitatges.

Foto portada: pancartes en un dels blocs. Autor: David B. 

Comments are closed.