“Si l’informe diu enderroc serà enderroc; si diu rehabilitació serà rehabilitació”

  • Acords per calendaritzar l’adeqüació d’espais pendents al barri dels Merinals. 
  • Interlocució clau des de l’oposició de Lourdes Ciuró per facilitar el diàleg Ajuntament-Habitatge. 

Reunió fructífera entre representants d’Habitatge i l’Ajuntament amb la presència i interlocució de la portaveu de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, en funcions gairebé de mediació, donat el seu contacte directe amb una conselleria liderada pel seu partit, el Partit Demòcrata (PDeCat). 

Segons la versió municipal, la Generalitat accepta que un informe tècnic independent determini l’estat real dels 170 pisos dels Merinals afectats per greus deficiències. I n’accepta que el resultat sigui vinculat. L’informe, segons ha precisat el tinent d’alcaldessa, serà finançat entre els governs català i local.

Trobada entre l’alcaldessa Farrés, el tinent d’alcaldessa Gibert, el regidor d’Acció Social i Habitatge Eloi Cortés per part municipal i el secretari d’Habitatge, Agustí Serra, la directora de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (antiga ADIGSA), Judit Gifreu, el director de l’Institut Català del Sòl, Albert Civil pel govern català. Present, al mig però asseguda a la banda del govern català la portaveu municipal de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, qui ha tirat de contactes per facilitar la trobada i que ha rebut especials agraïments tant de Farrés com de Gibert per les seves gestions. Ciuró ha tornat a Sabadell per fer política, per incidir a la ciutat més enllà de banderes i pancartes, i la farà des de l’oposició o des del govern.

Quins són els acords?

Entrant en matèria, segons la versió municipal, hi ha diversos acords. De cara a les 170 famílies de 14 blocs diferents preocupades per l’estat del seu pis, la Generalitat accepta finalment que hi hagi un informe independent, com es va pactar en el seu dia. N’hi ha dos de parcials: un del propi govern català; l’altre dels veïns afectats. El tercer, com es va aprovar fa més d’un any, hauria de ser vinculant. És a dir, segons diu Gibert, que si cal enderrocar els pisos, s’enderrocaran com demanen els veïns. I si no cal, doncs es rehabilitaran com proposa l’Agència de l’Habitatge, propietària del polígon Merinals.




Hi ha dos acords més, que afecten a tot el veïnat del barri. Segon acord: la Generalitat es compromet a posar per escrit un calendari per acabar la urbanització dels espais públics (carrers i places) pendents a la zona abans que siguin entregats a l’Ajuntament. Tercer acord, més difuminat: “les dues administracions coincideixen que cal garantir la qualitat i salubritat d’aquests espais com a prioritat i cercaran les millors opcions per fer-ho possible”. La setmana passada l’Ajuntament va anunciar que mentre la Generalitat no netegi la zona, ho farà l’empresa SMATSA i l’Ajuntament passarà el compte al govern català, responsable de mantenir els barris de la seva titularitat (ara per ara, ja només Merinals, fins el 2015 també Espronceda) (més info: ‘L’Ajuntament netejarà els Merinals i passarà la factura‘).

El paper de Ciuró

El govern municipal ha donat agraïments públics en roda de premsa i escrits en comunicat per a Ciuró, qui s’ha posat a disposició de l’Ajuntament per intermediar amb l’Agència de l’Habitatge. Cal recordar que a la Generalitat governa una coalició entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. Si Ciuró és la dona de Junts a Sabadell, l’home d’Esquerra és Juli Fernàndez, qui a més és el delegat del govern de la Generalitat a Barcelona, però a la vegada ha de liderar l’oposició a Marta Farrés al ple.

Destacant per activa el paper de Ciuró, i la seva bona predisposició, el govern Farrés subratlla per passiva la poca resposta de Fernàndez. La pinça PSC-Junts, Gibert-Ciuró, pot ser un factor d’incomoditat pels republicans a partir d’ara.

Foto portada: un dels pisos apuntalats dels Merinals. Autor: David B. 

Comments are closed.