Foto portada: pancarta en denúncia de les amenaces que pateix l’Escola Teresa Claramunt. Autora: Alba Garcia.

Mobilització a Gràcia contra la presència d’amiant prop dels centres escolars

El barri de Gràcia es mobilitza per denunciar les deficiències de salut pública que atempten, especialment, contra els centres educatius. L’AFA Escola Teresa Claramunt i l’AMPA de l’Institut Pau Vila exigeixen a l’Ajuntament un ‘pla uralita’ per evitar que es repeteixin incidents com el de fa dues setmanes, quan van caure trossos de la coberta d’una nau veïna al pati del centre. L’Associació de Veïns de Gràcia (AVG) recolza aquesta iniciativa i proposa extrapolar-la a tot barri.

Les tres entitats alerten que els graciencs pateixen greus amenaces per a la salut. El fibrociment d’amiant (uralita) és un material de construcció compost per ciment pòrtland i fibres d’amiant que, per la seva gran lleugeresa i resistència a la intempèrie, va ser molt utilitzat a la dècada dels 70. En conseqüència, molts dels habitatges particulars de Gràcia estan bastits amb aquest fibrociment, prohibit des de l’any 2002 per la seva perillositat. Quan la uralita està en bon estat no és nociva, però quan es trenca o es desgasta allibera microfibres d’amiant que poden provocar fibrosi dels pulmons o càncer en les persones que respirin aquestes partícules.

El problema és que la normativa que prohibeix la utilització, producció i comercialització d’aquest material no afecta les construccions anteriors al 2002. Fa un parell de setmanes, el temporal Filomena va tombar la coberta d’una nau cap al pati de l’Escola Teresa Claramunt i això va engegar totes les alarmes. Quan es va confirmar la naturalesa del material, l’Ajuntament va ordenar la retirada i neteja de l’espai, però aquest incident ha calat la por en les famílies i els docents del centre, ja que l’escola està envoltada d’edificis amb cobertes i altres elements construïts amb uralita; igual que l’institut Pau Vila.

Què proposen?

L’Associació de Veïns de Gràcia no vol demorar més el que etiqueta d’un greu problema de salut pública que es repeteix cíclicament. Per això ara pressionen a l’administració perquè aprovi un “pla uralita“. Això implicaria elaborar un cens dels elements municipals que continguin amiant, contactar i informar els propietaris, establir un calendari d’actuació, determinar-ne el grau de perillositat de cada un i valorar quanta vida útil els queda. A més, també demanen que es retirin immediatament els elements més perillosos i estableixin mesures de protecció provisionals mentre s’aprova i s’aplica el pla.

El problema, i també la solució, és més complicat del que sembla. A primera vista sembla que hi hagi molts habitatges i naus en desús, però en realitat, l’abandonament és relatiu perquè hi malviuen persones vulnerables que desconeixen aquest i altres perills estructurals dels immobles. Per tant, els veïns de Gràcia demanen una resposta eficaç i resolutiva, fet que també implica al govern autonòmic perquè puguin arribar les competències corresponents el més aviat possible.

Foto portada: pancarta en denúncia de les amenaces que pateix l’Escola Teresa Claramunt. Autora: Alba Garcia.

Comments are closed.